Google, Orkut'u 30 Eylül'de kapatıyor

Orkut Büyükköktenorkut 7'in geliştirdiği ve bundan 10 yıl önce Google'ın "ilk sosyal ağ" denemesi olarak yayına başlayan Orkut kapanıyor. Orkut'un kendi blogunda bugün paylaşılan veda yazısına göre Google, Orkut'un operasyonlarına 30 Eylül'de son verecek.

Yapılan açıklamada kapatılma operasyonunun Orkut kullanıcılarının şu anki etkileşimini etkilemeyeceği belirtiliyor. Geçiş sürecinde kullanıcılar Google Takeout kullanarak, profillerini Google+'a aktarabilecekler. Bugünden itibarense yeni bir Orkut hesabı açmak mümkün olmayacak.

Google'ın son 10 yılda, Google+'ı açması, Bloogger ve YouTube satın alması gibi gelişmeler karşısında Orkut geriden gelen bir sosyal ağ olarak anılıyordu. Son birkaç yıl içinde ise Orkut, gittikçe gözden düşen ve aslında kapatılması beklenen bir birim olarak Google'da operasyonlarına devam ediyordu.

Erken dönemlerinde özellikle Hindistan ve Brezilya'da yoğun ilgi gören Orkut'un merkezi 2008 yılında Brezilya'ya taşınmıştı. Orkut'un yaratıcısı olan Orkut Büyükkökten ise doktorasını Stanford Üniversitesi'nde yaptı. Google'a katıldıktan sonra, zamanının yüzde 20'sini yeni bir sosyal ağ geliştirmek için kullanan Büyükkökten'in projesi, yöneticisi ve Marissa Mayer tarafından orkut.com olarak adlandırıldı. Mayer daha sonra 2010 yılında Orkut'un hatasının hızlı büyümesinin ardından gelen yavaş performansı olduğunu söylüyordu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.