Twitter'da dünya liderlerinin takipçi sayıları ve etkilerini inceleyen Twiplomacy 2014 raporu yayımlandı

Twitter'da dünya liderlerinin takipçi sayıları ve etkilerini inceleyen Twiplomacy 2014 raporu yayımlandı

Dünya liderleri de Twitter'da ilgi, bağlantı ve takipçi istiyorlar. Mikroblogdaki dünya liderlerinin takipçi sayılarını ve etkilerini ölçen Twiplomacy çalışmasının bu yılki sonuçlarından biri de bu.

Küresel PR şirketi Burson-Marsteller tarafından, düzenli olarak yapılan yıllık Twiplomacy araştırması, devlet başkanları, hükümetler ve dışişleri bakanlarının Twitter kullanımını inceliyor. Araştırmada, bazı dünya liderleri büyük kitleleri peşinden sürüklerken, dışişleri bakanlarının birbirlerini Twitter'da takip ederek yapay bir diplomatik ağ oluşturdukları belirtiliyor.

Twitter'ın diploması için önemli bir kanal olduğu konusunda sanırım herkes hemfikirdir deyip en çok merak edilen sorulara geçebiliriz.

Twitter'ın en çok takip edilen dünya lideri kim? Twiplomacy sonuçlarında bu sene liderlikte bir sürpriz yok. Zira ABD Başkanı Barack Obama (@BarackObama) yine zirvede. 43 milyon takipçisi olan Obama'yı 14 milyon takipçiyle Papa Francis (@Pontifex) izliyor. Listenin üçüncü sırasında Endonezya Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono (@SBYudhoyono) var. Yudhoyono 5 milyondan fazla takipçiyle, 4 milyon 900 binlerdeki Beyaz Saray'ın biraz önünde.

Bu yılki en önemli çıkışı Hindistan'ın geçtiğimiz Mayıs ayında seçilen Başbakanı Narendra Modi (@NarendraModi) yapmış. 5 milyona yaklaşan takipçi sayısıyla listede 5'inciliğe yükselen Modi'yi yakın takipçi sayılarıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül (@cbabdullahgul) ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan(@RT_Erdogan) izliyor. İkili Mondi'nin yükselişiyle birlikte birer sıra geriledi.

Twiplomacy 2014

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu (@Ahmet_Davutoglu) ise Twitter'da en çok takipçiye sahip dışişleri bakanı konumunda. Onu Hindistan Dışişleri bakanı izliyor.

Dünya liderlerinin takipçi sayılarıyla etkinlikleri paralellik göstermiyor. Liderlerin tweet'lerinin etkisinin ölçüldüğü araştırmaya göre, dünyanın en etkili lideri Papa Francis. Her tweet'i ortalama 10 bin kez retweet edilen Papa'yı Venezuela başkanı Nicolas Maduro izliyor. Maduro'nun ortalama retweet sayısı 2,065.

Dünyanın en konuşkan liderleri sıralamasında ise birinci sırada Uganda Başbakanı var. Bu liderler araştırmada şu infografikle özetleniyor,

Twiplomacy 2014

Araştırmanın tamamını incelemek isterseniz burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.