Sweetch: Otopark bulma uygulamalarına farklı bir yaklaşım

Sweetch: Otopark bulma uygulamalarına farklı bir yaklaşım

Park bulmak özellikle büyük şehirlerde büyük bir sorun ve bu nedenle konu, çok sayıda girişimcinin ilgisini çekiyor. Dünyanın hemen her teknoloji ekosisteminde bir otopark bulma uygulaması görmek neredeyse mümkün. Tipik otopark bulma uygulamaları ise şehirdeki belirli (ya da bütün) park noktalarını boşluk / doluluk durumlarına göre listeleme prensibiyle çalışıyor.

Bunlardan farklı bir yaklaşıma sahip olmasıyla dikkatimizi çeken yeni bir uygulama ise Sweetch. Henüz sadece San Francisco'da kullanılıyor olsa da Sweetch, otopark listeleme ve bulma işini tamamen sürücülere bırakmasıyla aslında dünyanın bir çok noktasına uyarlanabilme potansiyeline sahip.

Sweetch bir otopark yeri takası uygulaması. Uygulamayı kullanan sürücüler bulundukları park noktasından ayrılırken, diğer sürücülere uyarı gönderebiliyor. Sweetch, anlık bildirimlerle sizi boş park noktalarından haberdar ediyor. Şu günlerde oldukça popüler hale gelen Yo trendini takip eden Sweetch'in bildirimleri  "Yo :)" diye başlıyor, bu da ilginç bir detay.

sweetch

Peki sürücüler neden park noktalarından ayrılırken başkalarına uyarı gönderme gereği duysun? Veya başka sürücüler sizin işaret ettiğiniz nokta için neden beklesin? Sweetch uygulamasında bu sorunlar ortaya bir ödül koyularak aşmaya çalışıyor. Facebook hesabınız, telefon numaranız ve kredi kartı bilgilerinizle kullandığınız uygulamada listelenen bir park alanını kullanmak için 5 dolar ödüyorsunuz. Bu paranın 4 dolarını listelemeyi yapan sürücüler kazanıyor. Uygulamayı ilk kullanmaya başladığınızda kredi kartı hesabınıza otomatikman 5 dolar yükleniyor.

Sweetch, kontrolü sürücülere bırakmasıyla diğer uygulamalardan farklılaşıyor ancak sürücüleri kullanmaya özendirmek ve belki para kazanmak için önerdiği modelin başarısı tartışılabilir. Zira, uygulama işletmesine dahip olmadığı bir hizmeti sattığı gerekçesiyle eleştiri de alıyor. Bu tip bir uygulamanın sürdürülebilirliği için en önemli konu elbette yasal düzenlemelerle çelişmiyor olması gerekiyor.

Yine de Sweetch, Türkiye'de de karşımıza çıkan, otopark noktalarıyla ilgili bilgi akışının işletmelerin elinde olması sorununa alternatif bir çözümle yanıt vermesiyle bahse değer.

Sweetch'i Amerika App Store'dan indirip incelemek isterseniz burada, web uygulaması ise burada.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.