Alan adı yatırımcıları ve meraklıları için özel bir gündü. Zira Türkiye'de bu konuda düzenlenen tek etkinlik olarak bildiğimiz Domain Etkinliği dün gerçekleştirildi. Çoğunluğu İstanbul'dan olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerden 30 kadar katılımcı alan adı pazarını enine boyuna konuştu.
Yusuf Esenkal tarafından organize edilen ve gün boyu süren etkinlikte profesyonel ve amatör yatırımcılar bir aradaydı. 2011'de 5 bin TL yatırımla işe başlayıp 57 bin TL'lik satış yaparak bu alana ilgi duyan, bir kaç kez alan adı yatırımcılığına başlayıp bırakan, bir ara 10 binden fazla alan adına sahip olup portföyünü 1300'e düşüren, onbin hatta yüzbin liralar değerinde önemli jenerik alan adlarına sahip kişiler etkinlikteydi.
Alanadlari.com bu yıl satış sayısını 2 katına çıkarmak istiyor
Yapılan sunumlardan biri Alanadlari.com'un kurucusu Okan Yıldırım'dan geldi. 2013'te 330 alan adı satışı ile 690 bin TL hacme ulaşan platform bu yıl satış sayısını 2 katına çıkarmayı hedefliyor. İngilizce de yakında desteklenen diller arasına eklenecek.
Mayıs ayında 27 bin dolarlık Sozcu.com başta olmak üzere, 52 adet alan adını toplam 130,889 TL bedelle satan platformun yeni bir hizmeti de Sorgu.com. Okan Yıldırım, bu yeni hizmetin kullanıcılara ulaşma konusunda oldukça faydalı olduğunu ifade etti. Sorgu.com'a Google API'lerinden faydalanarak anahtarkelime.com aracı ve alan adı önerme hizmeti de kullanıma sunulacak.
Nokta Domains portföyünü küçültüyor, verimliliğe önem veriyor
65 bin alan adı bulunan Nokta Domains, alan adı pazarının kurumsal oyuncusu olarak alan adı kiralama hizmeti hakkında bilgi verdi. 500'den alan adının kiralık olduğunu öğrendik ve bunların 300'e yakını Türkçe alan adları. Alan adı kiralamasında ilk dönemler verilen 10 senelik kiralama hakkını kullanan yabancı bir müşterisi de bulunan Nokta Domains, iyi bir alan adına sahip olmak isteyen ama fazla parası olmayan girişimcilerin kiralama yolunu tercih etmesini bekliyor.
Bir zamanlar 100 binden fazla alan adı olan Nokta Domains, sahip olduğu alan adı sayısını daha da düşürmeyi hedefliyor. Nokta Domains, geçen yıl 8 bin satış yapılmış ve yeni alan adı uzantılarında 150'ye yakın satın alma yapmış bunlardan birini de 35 bin dolara satmış.
Kısa alan adlarının cazibesi
Kısa alan adları pazarına değinen Onur Kocayiğit, karakter sayısı 7'yi aşmayan alan adlarının kısa kabul edildiğini ve Çinliler bu konuda önemli bir pazar olduğunu söyledi. Çinliler için rakamlar bir şeyler ifade ediyor ve değer kazanıyor. Örneğin 8 rakamı öok değerli ama 4 rakamı ölüm anlamını taşıdığı için tercih edilmiyor. 2003'te sadece 8 rakamlarından oluşam bir numara 280 bin dolara satılmış. Geçen yıl başında 4.7 milyon dolara satılan IG.com ile yıl sonunda 2.4 milyon dolara satılan KK.com ise hafızalarda yer edinen bir kısa alan adları olmuş.
İşin hukuki tarafı
Alan adlarında hukuki konulara dikkat edilmesi de sunum konularından biriydi. Alan adı alım satımında bellli büyüklüklerde sözleşmelerin kullanılmasının önemli olduğunun altı çizildi. Diğer yandan WIPO, alan adını satın alan ve almak isteyen kişinin bir marka korumasıyla ortada adil bir kullanımın olup olmadığı sorguluyor. Yapılacak satın almaların veya hak taleplerinin de bu şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
Diğer haberler
indir.com'un ve oyna.com'un kurucularından Hasan Yaşar, girişimlerin belli bir büyüklüğe geldikten sonra en iyi .com alan adını tercih ettiğini örnekler vererek açıkladı. Girişimciler pazarlama harcamasına girmeden daha iyi bir alan adına geçme şansını değerlendirmeliler. Mekan.com bunun en iyi örneği sayılabilir.
Etkinlikte öğrendiğim konulardan biri dusecek.com'un açılacak olması. Bu araç düşecek olan alan adlarını listeleme hizmeti verecek.
Popüler alan adlarının geçmişine değinen Vadi Efe, icloud.com'un bir zamanlar Japon bir profesörün web sitesi olduğunu paylaştı ki bu da elinizdeki alan adının yarın dünyanın en değerli şirketi tarafından satın alınabileceğini gösteriyor.
Jenerik alan adlarında ciddi bir protföye sahip olan Kıvılcım İstanbulluoğlu ise istisnalar dışında yeni alan adı uzantılarından çok umutlu olmadığını söyledi.
Genel olarak alan adı pazarında içerik üretiminin yoksunluğu ve alan adı seçimindeki yeterli bilincin oturmamış olması karşılıklı olarak tartışılan konulardan biriydi.