Chobani'nin Twitter kampanyası, başına büyük dert açtı

Chobani'nin Twitter kampanyası, başına büyük dert açtı

Hamdi Ulukaya, Amerika'da milyar dolarlık bir iş haline getirdiği yoğurt markası Chobani ile tanınıyor. Bugün Amerika'nın en büyük yoğurt markalarından biri olan Chobani, bir süre önce Twitter üzerinden bir pazarlama kampanyası başlatmıştı. "How" konseptli kampanya, #howmatters etiketiyle  gıdaların nasılına odaklanıyor. Amaç, gıda içerikleri konusundaki tartışmalardan uzak durmadan, kullanıcıları ürünlerin doğal ve sağlıklı olduğu konusunda ikna etmek.

Chobani'nin bir süredir devam eden yaratıcı kampanyası ise şirketin başına beklenmedik sorunlar açmaya başladı. Önce, How: Why How We Do Anything Means Everything kitabının yazarı Dow Seidman, Chobani ve reklam ajansına, "How" konseptini izinsiz kopyaladığı gerekçesiyle milyon dolarlık bir dava açtı. Seidman iddiasını, Chobani'nin kampanyadan önce kendisine yönelik attığı bir tweet'le destekliyor. Öne sürülen tweet, Chobani'nin how konsepti için Seidman'dan esinlendiği iddiasını doğruluyor olabilir.

Chobani

Buna karşın Chobani, bütün bu iddiaları reddetmekle yetindi ve AdWeek'in haberine göre "How matters"ın patentinin Seidman'a ait olmadığına dair bir açıklama yayınladı.

Ama kampanya, bu defa başka bir nedenden, istenmeyen bir biçimde yankı uyandırmaya devam etti. Chobani'nin #howmatters etiketiyle paylaştığı, "Bize 100 kaloriyi veren doğa, bilim insanları değil" diye tercüme edebileceğimiz tweet'i, şirketle ilgili olabilecek en kötü izlenimlerden birini yarattı.

Müşterilerinde bilimi küçümsediği ve hatta bilim karşıtı olduğu izlenimini uyandıran bu tweet'in akibeti, birçok kişinin yine Twitter üzerinden, Chobani markasından vazgeçtiklerini paylaşması oldu. Chobani Büyük yanlış yaptığını anlayan Chobani de kısa süre sonra özür dileyerek bu "mani"lere devam etmeyeceğini duyurdu yine Twitter'dan.

Chobani'nin adeta bir fiyaskoya dönüşen pazarlama kampanyası, markaların Twitter kampanyalarını hafife almamaları konusunda ciddi bir uyarı niteliğinde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.