Gelecekte eğer Ay'a yolunuz düşecekse, internet bağlantısı konusunda endişelenmenize gerek yok. Çünkü NASA ve MIT Üniversitesi'nden araştırmacılar Ay'a yüksek hızlı internet götürmeyi başardı. Gelişme Ay'dan 19,44 Mbps download hızıyla internete bağlanmaya izin veriyor.
Araştırmacılar Wi-Fi sinyallerini teleskoplar ve lazerler yardımıyla Ay'a ışınlamayı başarmışlar. NASA'nın New Mexico'da bulunan yer terminalindeki The Lunar Laser Communication Demostration'dan (LLCD) gönderilen Wi-Fi sinyalleri şimdiye kadar kullanılan en iyi radyo frekans kanalından 4,800 kat daha hızlı bir şekilde Düna'da Ay'a veri trasnferi sağlamış.
İşin bazıları için sıkıcı olabilecek teknik açıklaması ise şöyle: Dünya ve Ay arasındaki yaklaşık 400 bin km'lik mesafe, bugüne kadar yüksek hızda veri iletişimini engelleyen en önemli faktörlerden biriydi. Bu nedenle farklı atmosfer koşullarından etkilenmeyecek, ışık ve karanlığa dayanıklı ve bulutları aşabilecek teknikler üzerinde çalışan araştırmacılar, LLCD'de dört farklı teleskoptan faydalandıkları bir sistemle çözümü geliştirmeyi başarmışlar.
15 cm çapındaki her bir teleskop veriyi kızıl ötesi ışın palslarına dönüştüren bir bir lazer vericiden besleniyor.Gönderilen palslar NASA'nın Ay yörüngesindeki uydusu LADEE tarafından alınıyor. Teleskoplar palsları birbirlerinden farklı hava sütunlarında göndererek, bunların alıcıya ulaşma şansını arttırıyorlar.
Alıcılarsa, ışınları bir optik fibere odaklayıp, yoğunlaşmasını böylelikle sinyalin 30 bin kat güçlenmesini sağlıyorlar. Yeryüzünden gönderilen 40 wattlık sinyallerin ancak milyonda biri uydular tarafından alınabiliyor. Ama kayıp iletişimi engellemiyor zira bu, hatasız bir iletişim sağlamak için gereken sinyalin 10 katı. Ay'dan Dünya'ya geniş bant hızının ise 622 Mbps olduğu belirtiliyor.
Gelişme, aslında yakın gelecek için en çok astronotları sevindiriyor. Ay'dan Dünya'ya daha kaliteli yayın yapabilmenin yanında, görev sırasında offline olmak zorunda kalmayacaklar.
Sırada, biz dünyalılar Wi-Fi sinyali ararken, Ay'a seyahatini canlı tweet'leyecek astronotlar var gibi görünüyor :)
Araştırmacıların çalışmayla ilgili ileri detayları 8 Haziran'da başlayacak Cleon Conference'ta paylaşması bekleniyor.