"Google'a elma yazıp aratabilirsiniz ama mutfağınızda duran gerçek bir elmayı Google'lamanızın bir yolu yok. Ya da cüzdanınızın dibinde bulduğunuz bir hapı Google'layamazsınız... Ama bu değişmek üzere." Geliştirdiği moleküler tarayıcı Scio için Kickstarter'da 2 milyon dolar fon hedefine ulaşan Consumer Physics CEO'su Dror Sharon, oldukça iddialı bir hedefin peşinde.
Consumer Physics'in dikkat çeken icadı Scio, bir moleküler tarayıcı ve USB büyüklüğünde. Gıdaları taradığınızda, içeriğini analiz edip size kimyasal bileşenlerini, besin ve enerji değerlerini vs. raporlayan bir tarayıcı. Market raflarındaki gıdalardan, kullandığınız zeytin yağının içeriğine kadar farklı besinleri analiz edebilen cihazın kullanım alanı gıdalarla sınırlı değil. Scio size ilaçlarınızın içeriğin hakkında da bilgi verebiliyor. Cihaz bunu akıllı telefonunuzdaki uygulamasına Bluetooth üzerinden bağlanarak yapıyor.
Gıdalar ve ilaçlarla yapabildiği bizim için oldukça yeni ancak asıl heyecan verici gelişme Consumer Physics'in Scio'yu hayatın her yönüne dokunabilecek şekilde geliştirmeye odaklanması. Halihazırda Khosla Ventures'ın dahil olduğu bir grup yatırımcıdan fon almış olmasına rağmen şirketin Kickstarter'da bir kampanya başlatmasının nedeni de bu. Zira, Sharon, Wired edergisine verdiği röportajda Scio'yu dolukça kapsamlı bir teknolojik dönüşümde sadece ilk adımı olarak gördüğünü söylüyor.
Tel Avivli şirketin, Scio ile yaptığı aslında bilimsel araştırmalarda halihazırda kullanılan bir teknolojiyi ilk kez minyatür hale getirmiş olması ancak şirkete göre bu, günlük hayatımızda büyük değişiklikler açabilecek bir gelişme. Sharon'a göre, yakın gelecekte moleküler tarama için ayrı cihazlar taşımamıza gerek bile kalmayacak. Aynı işi akıllı telefonlarımız ya da giyilebilir akıllı cihazlarımızı kullanarak yapabileceğiz.
Benzer şekilde moleküler tarama birçok başka cihaza ya da alana uyarlanıp herşeyi "akıllı" hale getirebilme potansiyeline sahip. Örneğin yemeğin ne zaman, ne kadarının bozulacağını ön gören buzdolapları, arabanızın tekerindeki hava miktarını görüp size bakım istasyonuna uğramanız gerektiğini söyleyen akıllı otoparklar ya da ilacın sahte olup olmadığını anlayacak akıllı kutular...Şimdiye kadar altıncı hissimizle karar verdiğimiz hemen herşey bu listeye dahil edilebilir gibi görünüyor.
Böyle bir vizyon gerçekten etkileyici ancak Consumer Physics'in bunu gerçeğe dönüştürmesi için öncelikle analizlerinin güvenlilirliğini kanıtlaması gerekiyor. Zira Scio'nun baz aldığı teknolojiyi bu kadar küçük bir cihaza sığdırmak için teknolojinin duyarlılığından feda etmesi gerekiyor. Bu yüzden cihazın sağladığı verilerin güvenilirliği hala tartışmalı. Ancak Scio'nun öğrenen bir cihaz olması kullanıldıkça daha sağlıklı sonuçlar vermesine yardımcı olabilir.
Buna karşın Scio, Kickstarter tarihindeki en fazla fonlamaya ulaşan beşinci kampanya olmayı başardı. Fonlamanın yanında şirketin, yapımcılar, hackerlar ve ilgili herkesle iletişime geçmesi amacını taşıyan kampanya her iki hedefi de gerçekleştirmiş görünüyor.
Scio ile ilgili teknik detayları incelemek isterseniz burada.