Apple'ın WWDC14 etkinliğinden öne çıkan rakamlar

Apple'ın WWDC14 etkinliğinden öne çıkan rakamlar

Apple'ın canlı bloglamayla yayımladığımız WWDC 14 etkinliğinin dünkü açılışında Tim Cook, şirketle ilgili önemli bilgileri açıkladı. Apple ekosisteminin büyüklüğünü gözler önüne seren bu bilgiler geliştiricilerin dikkatini çekmeye yönelikti ve oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu bilgilerden ilki Apple'ın kayıtlı geliştiricilerinin sayısının geçtiğimiz yıla göre yüzde 47 oranında artarak 9 milyona ulaştığıydı.

Artan geliştirici sayısıyla birlikte uygulama sayısında da patlama yaşayan şirketin uygulama mağazası App Store'da toplam 1,2 milyon adet uygulama var. Her hafta 300 milyon kişinin ziyaret ettiği App Store'dan bugüne kadar 75 milyar uygulama indirilmiş.

Cook'un paylaştığı sayılara göre Apple bugüne kadar 500 milyon adet iPhone, 200 milyon iPad ve 100 milyon iPod Touch sattı. Yine son bir yılda ilk kez bir Apple ürünü alan müşteri sayısı 130 milyon.

Screen Shot 2014-06-02 at 20.46.23

Cook'un paylaştığı diğer bilgilere göre Apple'ın bir diğer başarılı ürünü Mac'in yıllık bazdaki büyümesini PC endüstrisindeki negatif yönlü büyümeyle kıyaslayınca ortaya şu tablo çıkıyor:

Mac vs endüstri

iOS8'in açıklanmasının öncesinde iOS7'nin penetrasyonuna değinen Cook, Apple kullanıcılarının yüzde 89'unun güncel işletim sistemini kullandığını söyledi. Android için bu oranın yüzde 9 olduğunu belirten Cook, Google'ın popüler işletim sistemini, kötü amaçlı yazılımların adeta yuvası haline geldiği anlamında bir alıntıyla yerden yere vurdu.

Android mallware

Cook'un bir diğer hedefi de Winodws 8'di. Mac kullanıcılarının yüzde 51'inin Mavericks kullandığını belirten Windows kullanıcılarından yeni işletim sistemi Windows 8'i  yükleyenlerin yüzde 8'le sınırlı olduğunu söyledi.

Açılış etkinliğinden çıkan sonuçlardan biri Apple kullanıcılarının gerek yazılım gerek donanım konusunda Apple'ın güncellemeleriyle bir sorunu olmadığı. iPhone 5S ile birlikte gelen parmak izi tanıma özelliği de bunlardan biri. Craig Federighi'nin paylaştığı veriye göre 5S kullanıcılarının yüzde 83'ü parmak izi tanıma özelliğini şifre yerine kullanıyor.

Apple Touch ID

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.