Apple'ın iOS8 SDK'sı geliştiriciler için neler getiriyor?

Apple'ın iOS8 SDK'sı geliştiriciler için neler getiriyor?

Apple WWDC14'ün açılışında iOS8 SDK'sını şirketin geliştiriciler için bu zamana kadar yaptığı en büyük lansmanı olarak duyurdu. 4000 yeni API ile gelen kit yeni bir programlama dili, uygulamalar arası geçiş yapabilme ve  daha birçok özellikle geliştiricileri hedefliyor.

iOS8 SDK'sından çıkan yeniliklerin ilki sağlık ve fitness uygulamalarının birbiriyle iletişimini sağlayan HealthKit ve benzer şekilde ev içindeki bağlantılı eşyaların otomasyonunu sağlayan HomeKit API'ları oldu. Siri ile entegre çalışan HomeKit sayesinde, iPhone'unuza uyumaya gittiğinizi söylemeniz, ışıkların kapanması, kapıların kilitlenmesi ve termostatınızın ayarlanması için yeterli olacak. HelathKit ise sağlık verilerinizi toplayan uygulamalar için açılmış yeni bir alan, detaylı bilgi için Buğra'nın yazısı burada.

Geliştiriciler için bir diğer yenilik ise iOS uzantılarını kişiselleştirebilmeleri. "Extensibility" yani genişletilebilme özelliği sayesinde uygulamalara yeni paylaşım seçenekleri, özel fotoğraf filtreleri ve döküman API'ları eklemek mümkün hale getirilmiş. Bu kapsamda gelen en önemli yeniliklerden biri geliştiricilerin kendi widget'larını bildirim merkezine ekleyebiliyor olmaları. 

iOS8 oyun geliştiriciler için de Metal adında iddialı yeni bir grafik teknolojisi getiriyor. A7 çiplerinde performansı artıran Metal, böylelikle konsol kalitesindeki 3D oyunları mobile taşıma iddiasında. Diğer oyunlar içinse geçtiğimiz yıl tanıtılan SpriteKit'in geliştirilmesinin yanına bir de iOS8 ile gelen SceneKit eklendi. SceneKit geliştiricilerin yine 3D oyunlar geliştirmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Screen Shot 2014-06-03 at 12.40.12

WWDC14'te geliştiricilerden büyük alkış alan yeniliklerden biri de Swift oldu. iOS ve OSX için yeni bir programlama dili olan Swift, Cocoa ve Cocoa Touch için tasarlanmış. Objective-C ile birlikte gelmesi geliştiricilerin Swift'i kolaylıkla var olan uygulamalarıyla entegre etmesini sağlıyor. XCode Playgrounds'un Swift ile kod yazarken anlık olarak output'ları gösterdiği ve deneyimi interaktif hale getirdiği belirtiliyor.

WWDC Swift

iOS8'de geliştiricileri ilgilendiren bir diğer yenilik TouchID API'larıyla ilgili. Üçüncü parti uygulamalara açılan parmak izi tanıma özelliği, geliştiricilerin uygulamalarını daha güvenli hale getirmelerini sağlama vaadiyle geliyor. Parmak izi bilgileri geliştiricilerle paylaşılmıyor.

iOS8 SDK'sından çıkan diğer yenilikler de şöyle sıralanıyor:

  •  PhotoKit: Üçüncü parti fotoğraf uygulamalarının iOS Photo uygulaması ve Camera Roll içinden kullanılmasını sağlıyor. Özellikle yeni fotoğraf uygulamaları yeni albümler oluşturmak yerine doğrudan fotoğraflara erişebilecek.
  • Yeni Camera API'ları: Geliştiricilere odak, beyaz dengesi ve pozlama üzerinde daha fazla kontrol getiriyor.
  • Yeni App Store özellikleri: Geliştiriciler uygulama ön izlemesi yapabilecek, uygulama sepetleri satın alabilecek. iTunes Connect ile bedava sunulan analitik servisi ve uygulamalar piyasaya sunulmadan önce beta testinin yapılmasını sağlayan TestFlight.

iOS8 beta yazılımının ve SDK'sının iOS Geliştirici Programı üyelerinin erişimine hemen açılacağı belirtiliyor. iOS8 bu sonbahardan itibaren iPhone 4S ve üstü, iPad 2 ve üstü, iPad mini ve iPod touch 5'inci nesil için geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.