İlk önce askeri amaçla üretilen insansız hava araçları olarak tanıdığımız dronelar hızla ticarileşiyor. Tarım, taşımacılık, görüntüleme, sinema, Facebook ve Google'ın yaptığı gibi interneti yaygınlaştırma, droneların her gün bir yenisi eklenen kullanım alanlarından bazıları.
Türkiye'de drone üretimi yapan çok sayıda şirket var. Ancak bu şirketlerin çok önemli bir çoğunluğu askeri amaçlı ve/veya bireysel kullanıcıları hedeflemiyor. Ticari dronelarda yolun başında olan Türkiye'de bu alandaki çalışmalarıyla dikkatimizi çeken genç şirketlerden biri ise Simurgtech.
Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'nden Doç. Dr İbrahim Yücedağ liderliğinde bir grup akademisyenin kurduğu Simurgtech,yaklaşık 3 sene önce multikopterlerle başladığı çalışmaların neticesinde iki özgün droneu hayata geçirdi: Simurg ve Multi-Rescuer. Şirketin aynı zamanda amiral gemisi özelliğindeki bu iki projesinden Simurg'un tamamen özgün ve patentli bir ürün olduğunu belirtiyor, Smurgtech yetkililerinden Tevfik Ufuk Demirbaş.
Bugün prototipi uçurulan Simurg'u diğer dronelardan ayıran en önemli özelliği ise havada kalma süresi. Çevresine monte edilmiş helyum balonu sayesinde, 10 saatten uzun süre havada kalabilme iddiasında olan cihaz, bu özelliği sayesinde farklı sektörlerde kullanılabilme ve hatta internet dağıtımda da kullanılabilme özelliğinde.
Şirketin ikinci ürünü Multi-Rescuer ise arama kurtarma faaliyetleri için özelleştirilmiş bir oktokopter yani 8 motorlu drone. Simurgtech, Multi-Rescuer ile doğal afetler, kayıp vakaları, felaketler gibi acil durumlarda etkili, ucuz ve verimli bir çözüm sunuyor. Arama kurtarma çalışmalarında öncelikle boğulma vakaları ve deniz kazalarına odaklanan Multi-Rescuer'de ilerleme sağlaması yatırımla desteklenmesine bağlı olduğunu söylüyor Tevfik.
Simurg'un tasarımı, iskeleti ve balonu tamamen yerli üretim ancak elektronik ekipmanları ithal edilmiş. Droneları bir hobi olarak kullananların bildiği bir gerçek var ki, birçok elektronik ekipmanı Çin'den çok ucuza ithal etmek mümkün. Yani elektronik ekipmanın üretiminde yüksek bariyerler yok, yatırım dışında. Bu yüzden aslında tamamen yerli üretilen ticari dronelar uzak bir hayal değil.
Tevfik Ufuk Demirbaş, "Şu anda garajlarında kişisel bilgisayar yapmaya çalışan insanlar gibiyiz ve drone devrimi çok yakında... Tıpkı bilgisayar devriminin hayatlarımızı kökten değiştirmesi gibi, dronelar da günlük hayatımızda büyük bir değişim başlatacak. Ve biz bu devrimin bir parçası olmak, ülkemizi gelişmiş ülkelerden drone ithal etmekten, drone ihraç eden bir ülke haline getirmek için yola çıktık" diyor.