Suriye'de devam eden iç savaştan en büyük zararı şüphesiz siviller görüyor. Savaş, milyonlarca Suriye vatandaşını yurtlarını terk etmeye ve sıfır noktasında daha ne kadar süreceği belirsiz bir bekleyişe zorladı.
Suriyeli Mojahed Akil, sınırı aşıp, başka bir ülkede bütün zorluklara rağmen hayatına devam etmeya çalışan "şanslı" azınlıktan biri. Mojahed, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye göç eden bir enformasyon mühendisi adayı. Üniversiteyi eğitiminin son yılında bırakmak zorunda kalarak geldiği Türkiye'de, kendisiyle aynı sorunlarla yüzleşen diğer sığınmacılar için bir çözüm olabilecek bir platform geliştirdi.
Gherbtna adında (Türkçe'de "bizim göçümüz" anlamına geliyor) hem iOS hem de Android uygulamaları bulunan platform, Ürdün, Türkiye, Lübnan, Mısır ve Suudi Arabistan'da sığınmacı durumunda olan Suriyelilerin karşılaştıkları güçlükleri hafifletmeyi amaçlıyor.
Mojahed'in bugüne kadar toplam 7,500 kere indirildiğini söylediği Gherbtna'nın web sayfası da 7 bin kez ziyaret edilmiş, Facebook sayfası 11 bin beğeni almış.
Suriyeli genç bir sığınmacının iç savaşla bölünen ve Türkiye'de savaş mağdurları için Gherbtna'yı geliştirmesiyle devam eden hikayesini Mojahed'den dinledik.
Türkiye'ye ne zaman geldin? Daha önce neler yapıyordun?
Türkiye'ye 25 Eylül 2013'te geldim. Bundan önce Suriye'de özel bir üniversitede enformasyon mühendisliği okuyordum. Aynı zamanda eskiden beri, programlama ve yazılım geliştirme ile ilgileniyorum. Kendi programlama ofisimi kurmuştum, üzerinde çalıştığım projeler ve eğitimim bu konuda ilerlememi sağladı. Türkiye'ye geldikten sonra Gaziantep'te web tasarımı ve yazılım alanında uzmanlaşmış bir teknoloji şirketinde çalışma fırsatı buldum. Aynı zamanda Türkçe öğrendim.
Gherbtna'yı nasıl geliştirdin?
Gherbtna'yı kendi deneyimimden yola çıkarak hazırladım. Kendi vatanımdaki durumdan korkup Türkiye'ye ilk geldiğimde, ne Türkçe biliyordum ne de burası hakkında bir fikrim vardı. Benim gibi kendi ülkelerindeki baskıcı rejimden kaçan ve hayatlarını, sahip oldukları herşeyi geride bırakıp buraya gelen Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları travmaya tanık oldum. Onlara doğrudan ve kolaylıkla nasıl ulaşabileceğimi düşündüm. Gherbtna böyle doğdu.
Bir süre uygulama geliştirme üzerine odaklandım çünkü sığınmacılara sağlayabileceğiniz en iyi destek kendi kendinizi eğitmek, gerçekle yüzleşmek ve çok çalışmak (bilgi güçtür).
Gherbtna'nın sığınmacılara yardım eden ana fonksiyonları neler?
Sığınmacılara, ihtiyaçları olan bilgiye erişmelerini sağlayarak yardımcı oluyoruz. Uygulamanın iş ilanları, Suriyeli öğrencilerin üniversiteye kayıt olabilmesi için gereken koşullar, yaşama izni için regülasyonlar, hangi bölgelerin güvenli olduğu gibi sığınmacılar için kullanışlı olacak bölümleri var.
Uygulamayı geliştirmek ne kadar zamanını aldı? Kimseden yardım aldın mı?
Gherbtna'yı Ocak'ta yayınladım. Bu, websitesi ve online radyo istasyonu olan bir proje ve bir kısmı Mart ayında yayınlandı. Destek olan başka web geliştiricileri ve bir de radyo sunucumuz var.
Hangi sığınmacıları hedefliyorsunuz? Örneğin kamplarda yaşayan Suriyeli sığınmacılar uygulamayı nasıl kullanabilirler?
Gherbtna paket bir uygulama (web ve radyo) olduğu için bütün sığınmacılara ulaşabiliyoruz. Aynı zamanda birçok kampta, sığınmacı ajans/dernekleri internet erişimi de sağlıyor.
Uygulamadan para kazanmayı planlıyor musun?
Şu anda projemin devamlılığı için fon arıyorum. Böylelikle Gherbtna'yı dünyanın diğer bölgelerindeki sığınmacılar için erişilebilir hale getirebileceğim.
Eklemek istediklerin...
Bize destek olan Türk insanlarına, cömertlikleri, dikkatleri ve yüce gönüllükleri için teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Ve,varsa, bazı Suriyeli sığınmacıların yarattığı rahatsızlık için, kendilerinden onlar adına özür diliyorum.
* İngilizce dilinde yapılan röportajın çevirisi de yazara ait.