Türkiye'de bilişim teknolojilerinde hızlı ilerlemenin sağlanması için gençlere odaklanmak gerektiği açık bir gerçek. Bu konuda şimdiye kadar atılmış en somut adımlardan biri de biraz önce resmi tanıtımı yapılan Türkiye Girişim Vakfı.
Bugün açılış toplantısı yapılan Türkiye Girişimcilik Vakfı'nın temel amacı somut proje geliştirmek değil, girişimcilik ruhunu yaymak. Bu sebeple üniversite öğrencilerini odak noktasına koyan oluşum Sina Afra'nın fikir önderliğinde kuruldu ama 33 kişilik güçlü bir mütevelli heyetine* ve önemli kurumsal destekçilere sahip.
Ünlü & Co ve Garanti Bankası gibi finansal yönü güçlü şirketler Türkiye Girişimcilik Vakfı yoruyla Türkiye'de girişimciliğin yayılmasını destekleyecek. Sosyo-ekonomik bir dönüşüme destek olmak istediklerini söyleyen Sina Afra, vakfın dayandığı 5 esası şöyle açıklıyor;
- Çevre/Tanıdıklar (network): Program dahilinde gençler, ulusal ve uluslararası bir ağın parçası olacaklar
- Rol Model: Her iki ayda bir gençler başarılı girişimcilerle bir araya gelecek, onların hikayelerinden ilham alma şansı elde edecekler. Programa dahil olan gençlerin bu toplantılara katılması zorunlu.
- Burs: Üniversite öğrencisi gençler, program kapsamında 12 ay boyunca aylık 500 TL burs hakkı kazanacaklar.
- Girişim Elçileri: Program kapsamında gençler, çarpan etkisi yaratmak ve girişimcilik kültürünün daha çok yayılması için üniversitelerinde “girişim elçileri” olacaklar.
- Karşılığını Verme (Giveback): Girişimcilik Vakfı, toplumdan aldığı destek ile kazandığı başarıyı yine toplumla paylaşırsa, ancak o zaman başarıyı ölçeklendirme ve çoğaltma şansı olur.
Sanırım buradaki burs kavramını hemen açıklamak gerekiyor; Türkiye Girişimcilik Vakfı üniversite öğrencisi gençlere program kapsamında 12 ay boyunca aylık 500 TL burs sağlayacak. Sina Afra başvuru yapacak girişimcilerden neden bu oluşuma başvurduklarını anlatan 3 dakikalık kısa bir video çekmesini isteyeceklerini söylüyor. Gelecek başvuru sayısını ise 2-3 bin olarak tahmin ediyor.
Girişimcilik ve yatırımcılık kariyeri boyunca gençlerin kendisine ulaştığını anlatan Sina Afra, kendi girişimcilik sürecindeki uzun başlangıç dönemiyle yeni girişimci adaylarının vakit kaybetmemesini istiyor. Uzun vadeli, en az 10 senelik bir programa başladıklarını söyleyen Afra'nın girişimci çıkarma konusunda kesin bir hedefi yok. Uzun vaadeli bakıldığında ise sonuç alınmaması için bir neden gözükmüyor.
Girişimcilik kıvılcımını alevlendirmek için böyle oluşumlara ihtiyacımız olduğunun altını bir kez daha çizmek ve bizim de Kültür A.Ş.’nin desteğiyle hazırlanan Sosyal Garaj Kampüste programının da bu amaca hizmet ettiğini hatırlatmak istiyorum.
*Türkiye Girişimcilik Vakfı Mütevelli Heyeti; Sina Afra, Alemşah Öztürk, Ali Can Kaya, Ali Sabancı, Alp Saul, Asuman Bayrak, Avi Alkaş, Can Yücaoğlu, Burak Büyükdemir, Christian Theisen, Erdem Yurdanur, Fevzi Güngör, Gökhan Uğur Bağcı, Google Türkiye, Hakan Baş, Joachim Behrendt, Coşkun Yücekök, Önder Öztarhan, Burak Divanlıoğlu, Murat Özyeğin, Ümit Boyner, Erol Bilecek, Nevzat Aydın, Orkun Tekin, Faruk Eczacıbaşı, Şebnem Kalyoncuoğlu Ünlü, Sedat Kapanoğlu, Sedef Orman, Serdar Urçar, Şevket Başev, Sıdıka Baysal Hatipoğlu, Gülden Yılmaz, Yomi Kastro.