Geçtiğimiz günlerde yayımlanan, eMarketer'in Amerika merkezli perakende mağazalarının verimlilik performanslarını ölçen araştırması, Apple'ın mağaza yönetimindeki başarısıyla da lider konumda olduğunu gösteriyordu. Son bir yılda metrekare başına ortalama 4,551 dolarlık satış gerçekleştiren Apple mağazalarının geride bıraktığı diğer perakendeciler arasında ülkenin en yaygın akaryakıt istasyonu Murphy USA, giyim mağazaları Tiffany & Co ve Michael Kors var.
Figürler elbette Apple'ın bugünkü operasyonları için önemli ancak önceliği bu başarıyı sürdürmek ve yakın gelecekte başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelere de taşımak isteyen Apple'ın mağazalarının geleceği için farklı planları var.
Şirket, ikonik bir marka haline gelen Apple Store'larının gelecek 10 yılını tasarlamak için ilk adımı geçtiğimiz Ekim ayında Burberry eski CEO'su Angela Ahrendts'i, Apple Perakende ve Online Mağazalarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevine getirerek atmıştı.
Nisan ayında Apple'daki görevine resmen başlayan Ahrendts'in Apple'ın kurumsal kimliğinin yapıtaşlarından online ve offline mağazalarıyla ilgili atacağı adımlar merak konusuydu. Bu konuda ilk kapsamlı rapor, 9to5Mac'ten Marc Gurman'ın özel haberiyle geldi. Buna göre, Ahrendst'in öncelikler listesinde Çin, mobil ödemeler ve Apple Store deneyimini baştan uca değiştirmek gibi iddialı hedefler var.
Ahrendts'in yeni hedeflerinin detaylarına geçmeden önce, Burberry eski CEO'sunun 7 yıllık görev süresinde şirkette neler başardığını hatırlamakta fayda var. Bu sürede Burberry'nin gelirlerini üçe katlayarak 3 milyar doların üzerine çıkaran Ahrendts'in ana odaklarından biri sosyal medya stratejisi olmuştu. Burberry'nin kısa sürede viral hale gelen İlkbahar/Yaz 2013 kampanyası ilk yayınlandığı 48 saat içinde YouTube'da 1 milyon görüntülenme sayısına ulaşmıştı. Ahrendst'in çabası, markanın Facebook'ta 15 milyon, Twitter'da ise 2 milyon takipçi sayısına ulaşmasını sağladı.
Ahrendts bu başarıyı Apple'da yinelemek istiyor. Gurman'ın haberine göre, deneyimli yönetici Apple'ın online ve offline mağaza deneyimi arasındaki sınırı daha belirsiz hale getirmek istiyor. Bunun için müşterilerin şu anki ödeme deneyimlerinden başlayacak olan Ahrendts mobil ödemeleri ve uygulamaları mağaza içine de getirmeyi planlıyor.
Ahrendts, Apple'ın son dönemde daha fazla ağırlık verdiği Çin pazarına mağazalarıyla da eğilmesi gerektiğini düşünüyor. 2016 yılında Çin'deki mağaza sayısını 30'a çıkarmayı hedefleyen Apple'ın mağazaları Çinli müşterilerine yalnızca Çin'de değil dünyanın farklı bölgelerinde de daha yakın olmalı.
Başarılı yöneticinin üçüncü hedefi ise Apple Store satış deneyimini baştan uca değiştirmek. Marc Gurman'ın ifadelerine göre, müşterinin satın almak istediği ürünü bulduğu yerden Apple Store çalışanlarıyla nasıl iletişime geçtiğine ve nasıl ödeme yaptıklarına adar bütün bir deneyimi yeniden tasarlamak istiyor Ahrendts. Altı çizilen bir diğer nokta ise yöneticinin, Burberry mağaza deneyimini birebir Apple Store'a taşınmayacağı, asıl hedefin bir sonraki 10 yıl için yeni nesil Apple Store'lar tasarlamak olduğu.