Doğal reklam modelinin haber sitelerinin güvenilirliği üzerine etkisi [Araştırma]

Doğal reklam modelinin haber sitelerinin güvenilirliği üzerine etkisi [Araştırma]

İçerik pazarlaması ve doğal reklam yeni keşfedilen büyük icat olmamasına karşılık özellikle Facebook'ta içeriği daha fazla kişiye gösterme hedefiyle birlikte küresel ölçekte markaların daha hızlı adım attığı bir mecra oldu.Değişen medya alışkanlıklarında her şeyin listeleri oluşturulurken sadece dünyada değil ülkemizde hem markalar hem de yayıncılar içerik pazarlamasını ve doğal reklamı hızlı benimsediler.

Yeni nesil yayıncıların yayında reklam gelirlerini artırmak isteyen haber sitelerinin de dahil olmak istediği doğal reklamla ilgili en büyük kaygıları haber güvenilirliklerine etkisi. Patrick Howe ve Brady Teufel'in farklı yaş gruplarında yaptığı araştırmada okuyucuların doğal reklamla haberi ayırt edebildiği ve habere güvenirliklerine etkisinin olmadığını Niemanlab paylaştı.

Ülkemizde henüz böyle bir araştırma olmamasına karşılık olsa da fotoğraf galerisinde zorla reklama tıklatan bir medyaya karşılık neyin reklam neyin olmadığını daha kolay ayırt edebileceğimizi düşündümü belirtip araştırmayla devam edelim. İki araştırmacı BuzzFeed tasarımında bir sayfa hazırlayarak Columbia Sportswear'in reklamını banner alanı ve doğal reklam olarak ankete katılanlara sormuşlar.

Doğal Reklam

Columbia Sportswear'in soğuğa karşı korumasını anlatmak için 16 hayvanın soğuk havada yaptığı hareketle paylaşılmış. Reklam yazılmamış ama sarı alana alınarak markanın kendisinin içeriği hazırladığı ön plana çıkarılmış. dogal-reklam

Standard Reklam

Columbia Sportswear'in soğuğa karşı etkisini anlatmak için ürün görseli ve yazılar odağ ında banner hazırlanmış. banner

Yapılan araştırma 18-25 ve 45 yaş üstü kişiler olmak üzere iki gruba sorulmuş burada ana hedefte internetle doğan nesille sonradan uyum sağlayan neslin arasındaki farkları çıkarmak. İki grupta istisnalar olsa da reklam olduğunu ve anlıyor fakat reklama nitelendirmeleri farklı oluyor.

Genç nesil doğal reklamı tanımasının ötesinde sitenin BuzzFeed benzeri olduğunu da paylaşırken reklamla ilgili nitelendirmeleriyse çöp haber, aşırı yoğun şeklinde olmuş. Buna karşılık 45 yaş üstü grup ifadelerinde reklamda kaynağı belirtmelerine dikkat çekerek görsel ve başlıkların görünümü üzerinde durmuşlar.

Doğal reklam IAB standardları korunduğu takdirde tüm yaş grupları tarafından farkedilebilecek görünüyor, böylece okuyucu içerikte neyin reklam neyin editöryal olduğunu anlayabilecek ve haber güvenilirliğine bir etkisi olmayacak. Araştırmanın böyle sonuçlanmasından ziyade kişisel olarak en çok dikkatimi 18 - 25 yaş arası kitlenin doğal reklama yaptığı nitelendirmeler oldu; Hikaye anlatımında yenilikler lazım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.