Burak Aydın: Nesnelerin interneti ve uygulamalar her şeyi değiştirecek

Burak Aydın: Nesnelerin interneti ve uygulamalar her şeyi değiştirecek

Webrazzi Mobil’14 etkinliğinde Intel Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın, Distruptive Mobility sunumunda mobilitenin neleri, kimler için ve ne şekilde değiştireceğine dair görüşlerini paylaştı.

Aydın, 1995 – 2000 arasında şekillenmeye başlayan ve büyük oranda web sayfaları ile sınırlı olan internet ekonomisinin 2003 sonrasında uygulamaların hayatımıza girmesiyle birlikte çok ciddi bir değişim geçirdiğinden bahsetti.

Uygulamalar bir yandan kullanıcı beklentilerini şekillendirirken, diğer yandan girişimciler ve yerleşik şirketler için de iş yapma biçimlerini baştan tanımlar hale geldi. 2015 – 2020 arasında ise uygulamalar, nesnelerin interneti kavramı ile yoğun bir şekilde birleşerek konuyu bambaşka bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor…

Burak Aydın, şu anda 8 milyar adet olan cihaz sayısının önümüzde dönem içerisinde 50 milyara ulaşacağından bahsetti. Bu cihazların büyük kısmı da uygulama çalıştırabilecek durumda olacak. Şu anda akıllı cihaz olarak tanımladığımız telefon ve tabletlerin aslında büyük resmin çok ufak bir parçası olduğunu vurgulayan Aydın, etrafımızda bulunan ve elektrikle çalışan her şeyin akıllanacağını ve birbirleri ile bağlantılı hale geleceklerini anlattı.

Burak Aydın: Nesnelerin interneti ve uygulamalar her şeyi değiştirecek

Önümüzdeki dönemde giydiğimiz t-shirt de, dokunduğumuz duvar da, buzdolapları da akıllanacak ve birbirleri ile haberleşebiliyor olacaklar. Bu noktada Intel geliştirmiş olduğu ve SD kart boyutundaki bir işlemci kartıyla giyilebilir teknolojiler tarafında önemli adımlar atıyor. Aydın uygulama geliştirilebilir ve 65 – 70 dolar seviyesinde satış fiyatına sahip olan bu board sayesinde günlük hayatımızda kullandığımız hemen her şeyin akıllı ve bağlantılı olacağını anlattı.

Bu ve benzeri platformlar örneğin; bir bebek tulumuna takılan ve bebek uyandığında aynı anda hem annenin kahve fincanına haber iletirken, aynı anda biberonu ısıtıcısı ile haberleşerek bebeğin sütünü ısıtmaya başlamasını mümkün hale geliyor.

Burak Aydın son olarak önümüzdeki  5 ile 10 yıllık süre içerisinde nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler ve makineler arası iletişimin hemen hemen tüm iş modellerini etkileyeceğini, örneğin bankaların, otomobillerin veya otobüs duraklarının, dolayısıyla gündelik yaşamlarınızın köklü şekilde değişeceğini söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.