Akademik temelli sosyal medya anlamlandırma girişimi: EtkiTakip.com

Akademik temelli sosyal medya anlamlandırma girişimi: EtkiTakip.com

Bugün sizlere sosyal medyada oluşan büyük verinin anlamlandırılması üzerine çalışan, KOSGEB ve TÜBİTAK destekli, Ankara merkezli bir girişimi tanıtacağız:  EtkiTakip.com

4 kurucu ortağı (Gencay K. Evirgen, Umut Eroğul, Çağatay Çallı ve Can Eroğul) bulunan şirketin tohumları, aslında kurucu ortakların ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde çalıştıkları yıllarda atılmış. Umut Eroğul'un hazırladığı Türkçe'nin Anlamsal Analizi konulu tez çalışması Türkiye'de bu alanda yapılmış ilk çalışmalardan biri olma özelliğini taşıyor ve girişimin kaynaklarından birini oluşturuyor.

2012 yılında resmi olarak kurulan şirket, bugüne kadar aldığı devlet destekleri ve kendi özsermayesiyle gelmiş. TRT, PTT, SAP ve Eyüp Belediyesi gibi şirket ve kurumlarla çalışan EtkiTakip.com'un temel olarak sunduğu iki hizmet var.

Türkçe olarak 'Anlamsal Sosyal Medya Analizi' hizmeti sunan şirket, anlaştığı markanın takip edilmesini istediği kelimeler ve hesaplara göre sosyal medyayı (sözlükler, sosyal ağlar, bloglar, video siteleri, mobil uygulama marketleri) anlık olarak analiz ediyor ve 1-2 dakikalık bir gecikmeyle elde ettiği sonuçları müşterilerine sunuyor. Bu doğrultuda EtkiTakip.com müşterileri, hem kendileri hem de rakipleri hakkında ne kadar olumlu ya da olumsuz içerik oluşmuş gözlemleyebiliyor.

etkitakip-panel-ekrangoruntusu-4

Şirketin ikinci temel ürünü ise Sosyal TV analizleri. Bu alanda 2013 ortasında başlayarak şirketlerin ilgisinin arttığına dikkat çeken kurucu ortaklar, Nielsen'in geçtiğimiz aylarda Twitter ile yaptığı anlaşma sonrası duyurduğu Nielsen Social'a benzer bir hizmet sunduklarını belirtiyor. 'Sosyal TV Analizi' adı altında 15'in üzerinde kanal ve 100'ün üzerinde TV programını anlık olarak sosyal medyada izleyen EtkiTakip.com, elde ettiği verileri müşterilerine aktarıyor ve bir anlamda 'social rating' raporu sunuyor.

etkitakip-panel-ekrangoruntusu-2

Kurucu ortaklara Türkçe içeriklerin olumlu/olumsuz olarak anlamdırılmasındaki başarı yüzdesini sorduğumuzda ise bilimsel olarak hesapladıkları oranın 'eğitilmiş' bir alanda yüzde 85 olduğunu öğrendik. Bunun yanında EtkiTakip.com'un müşterileri için bir panel sunduğunu ve tüm bu verileri hem .pdf hem de .excel olarak sunabildiğini de belirtelim.

etkitakip-panel-ekrangoruntusu-5

Şu an için 7 kişilik bir ekibe sahip olan EtkiTakip.com'un merkezi Ankara'da. Şirketin ayrıca İstanbul'da küçük bir satış ekibi var. EtkiTakip.com'un bünyesinde 5 yüksek bilgisayar mühendisi bulundurduğunu ekleyelim.

Kurucu ortakların paylaştığına göre şirketin gelecek hedefiyse Türkçe anlama konusunda kendilerini daha da fazla geliştirmek ve Sosyal TV analizi konusunda yeni bir akımın başlamasına öncülük eden isimlerden biri olmak.

EtkiTakip.com, Türkçe'nin yabancı rakipleri tarafından anlamdırılması çok zor oluşuyla fark yaratmaya çalışıyor ve akademik temelli oluşuyla dikkat çekiyor. Şirket ve sosyal medya analizi konusundaki haberlerimize devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.