Buddytag.me Türkiye merkezli bir girişim ve kullanıcılarının istedikleri Facebook ve Twitter hesaplarını anonim olarak etiketleyebildikleri bir sosyal ağ olarak öne çıkıyor.
Yani popüler sosyal ağlarda oluşturduğumuz profiller, Buddytag.me'de başkalarının gözünden yorumlanıyor.
Pabeda Bilgi Teknolojileri şirketi bünyesinde geliştirilen Buddytag.me'nin yapımcıları Barış Onay, Uğur Doğan ve Kervan Aslan. Yapımcıları Buddytag.me'yi geliştirirken yalın girişim mantığını benimsemişler.
Bu nedenle Buddytag'i tamamen bitmiş bir projeden çok, kullanıcılardan aldığı geri dönüşlere göre geliştirilecek bir girişim olarak düşünmek daha doğru.
Girişimin bir diğer önemli özelliğiyse etiketlemenin anonim olarak yapılması. Bu özelliği Buddytag.me'nin sosyal medyanın tepkilerini anlık olarak ölçümlemekte kullanılabilecek bir araç haline getirebilir. Böylelikle kamuya mal olan her açıklama veya olayda, kitlelerin tepkileri de ölçülebilir.
Buddytag.me'nin kullanımı ve çalışma mantığı da oldukça basit. Facebook hesabınızla giriş yaptığınız sitede, etiketlemek istediğiniz profilin Facebook ve Twitter adresindeki ismi kopyalayıp, arama çubuğuna yapıştırıyorsunuz. Örneğin Mark Zuckerbeg için, Zuckerberg'in Facebook adresindeki ismi olan zuck'ı adrese yazıyorsunuz. Buddytag.me/zuck sayfasından profil için tek kelimelik tanımlamalar yapabiliyorsunuz.
Buddytag.me'ye giriş yaptığınızda, Facebook sayfanızda uygulamayı kullanmaya başladığınız bilgisi arkadaşlarınızla paylaşılıyor. Ancak yaptığınız tanımlamalar tamamen anonim kalıyor. Sayfanın Twitter API ise sadece temel bilgileri sorgulamak için kullanılıyor.
Buddytag.me sadece Türkiye ile sınırlı bir proje olarak tasarlanmamış. Proje tüm dünyayı hedefliyor. Bunun kullanıcı arayüzü İngilizce ve Rusça'ya da çevrilmiş, İspanyolca ve Fransızca dil versiyonlarının yakın zamanda yayında olması planlanıyor. Arayüz, şu günlerde Rusça'ya da çeviriliyor ve sırada diğer diller var.
Buddytag, yapımcılarının ilk girişimi değil. Ekibin daha önce whispie.com adlı bir sosyal ağ kurma girişimi de olmuş. Ekip, Buddytag'in en az sekiz dilde yayın yapan ve sosyal medyanın nabzını tutan bir girişim olmasını hedefliyor.
Platformun bu hedefi gerçekleştirebilmesi içinse öncelikle güvenlik konusunda ciddi adımlar atması gerekiyor. Zira bu tip anonim uygulamaların en önemli açıklarından biri kötü niyetli kullanımlara karşı zayıf olmaları. Şu anda sistem, bu profilleri şikayet üzerine askıya alabiliyor. Buddytag'in bir sonraki güncellemesinde kullanıcılara profilin kontrolünü vermeyi planlıyor, böylelikle kişilerin bu saldırılara karşı kendilerini koruyabilmesi hedefleniyor.