2008 yılında Amerika'da patlak veren ve kısa sürede küresel bir krize dönüşen finansal çöküşten şirketlerin çıkardığı belki yegane ders "back to the basics" yani finansın en temel kurallarının asla unutulmaması gerektiğiydi. O günden bugüne de Amerika'nın en büyük şirketleri, nakit stoklarındaki artışla dikkat çekiyor.
Moody's verilerini derleyen Business Insider haberine göre Amerikan şirketleri 2013 yılını toplam 1,6 trilyon nakit sermayeyle tamamladılar. Yani şirketlerin toplam sermayeleri 2008'dekinin iki katı büyüklüğe ulaştı.
2013 sonunda Apple, Microsoft, Google, Verizon Communications ve Pfizer'ın toplam sermayesi ise 404 milyar dolardı. Bunlar arasında Amerika'nın en büyük şirketlerinden Apple'ın sahip olduğu nakit, dünyanın birçok büyük ekonomisinin nakit rezervinden daha fazla.
Bu verilerden yola çıkarak şirketler ve ülkelerin nakit/rezerv büyüklüklerini kıyaslayan listede, Apple birinci sıraya oturuyor. Apple'ın 159 milyar dolarlık nakit rezervini, 2'inci sırada 130 milyar dolarla Malezya ve 109 milyar dolarla Türkiye 3'üncü sıradan takip ediyor.
Listenin ikinci büyük teknoloji şirketi Microsoft, 84 milyar dolarlık nakitle 6'ıncı sırada, Danimarka ve İsrail'in önünde. Bir diğer teknoloji devi Google ise listede 14'üncü sırada. Google'ın 59 milyar dolarlık nakit rezervi var ve bu Kanada, Amerika gibi ülkeleri geride bırakmaya yetiyor. Listenin 21'inci sırasındaki ABD'nin nakiti 48 milyar dolar var ve onu 47 milyar dolarla Cisco izliyor.
31'inci sıradaki Oracle'ın 37 milyar dolar, 35'inci sıradaki Qualcomm'un 32 milyar dolar nakitleri bulunuyor. EMC ise 18 milyar dolarla listede 50'inci sırada.