Yahoo’dan büyük güvenlik adımı: Veri merkezleri trafiği şifreleniyor, sırada Yahoo Messenger var

Yahoo’dan büyük güvenlik adımı: Veri merkezleri trafiği şifreleniyor, sırada Yahoo Messenger var

Eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden’in bu kurumların küresel olarak takip ettikleri izleme hareketlerini gözler önüne sermesi geçtiğimiz yılın gündemini en çok meşgul eden konuların başındaydı. Bu haberlerin ardından pek çok dev teknoloji firması NSA’in meraklı gözlerinden uzak kalabilmek amacıyla daha güvenli veri transferleri yöntemlerine geçmeye başladılar.

Ocak ayında tüm tüm Yahoo Mail hesaplarını varsayılan olaran HTTPS protokolüne geçiren Yahoo da bunlardan biri. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında güvenlik planlarını artırmak konusunda bir plan hazırlayan Yahoo, bu planlarını harekete geçirmeye başlıyor.

İlk adım veri merkezleri arasındaki trafiği şifrelemek. İkinci adımsa Yahoo Messenger üzerinden şifrelenmiş iletişim imkanı sunmak olacak…

Yahoo’nun duyurduğu plana göre şu anda Yahoo’nun veri merkezleri arasında gerçekleşen tüm trafik şifrelenmiş durumda. Yahoo’nun güvenlikten sorumlu yöneticisi Alex Stamos’un yaptığı açıklamaya göre hedef Yahoo sunucularından çıkan ve Yahoo sunucularına erişen tüm verilerin şifrelenmiş hale getirilmesini sağlamak.

Bu nedenle tüm Yahoo servisleri kademeli olarak şifrelenmiş protokoller kullanmaya başlayacaklar. Önümüzdeki aylarda Yahoo Messenger üzerinde gerçekleşen trafiğinde şifrelenerek daha güvenli hale getirilmesi planlanıyor. Bu, yazı iletişimin yanı sıra görüntülü video iletişimi de kapsayacak.

Stamos, bu önlemler sayesinde herhangi birinin Yahoo sunucularında gerçekleşen iletişimi toplu olarak takip etmesinin önünün kesileceğini, fakat belirli bir kullanıcıyı hedefleyen takip sistemlerinin bu önlemlere rağmen çalışmasının mümkün olacağını da belirtiyor.

Yani eğer bir devlet veya yasal organizasyon, dijital bir “ortam dinlemesi” yapamayacak. Fakat herhangi bir nedenle belirli bir kullanıcının iletişimi takip etmeye karar verirse bunu gerçekleştirebilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.