Apple’dan Samsung’a 2 milyar dolarlık yeni patent davası

Apple’dan Samsung’a 2 milyar dolarlık yeni patent davası

Teknoloji dünyasındaki patent savaşları dev firmaların mahkemelerdeki büyük mücadelelerine sahne oluyor. Hemen hemen tüm büyük firmaların bir şekilde karıştığı bu davalardan bir yenisi başlamak üzere. Davanın tarafları ise daha önce de patent ihalleri konusunda mahkemede karşı karşıya gelmiş olan iki dev firma: Apple ve Samsung.

Bu davayı diğerlerinden farklı kılan iki temel özellik var. Bunlardan ilki Apple’ın istediği dudak uçuklatan tazimat. İkincisi de Apple’ın olası bir zaferi sonucunda sadece Samsung değil, Android işletim sistemini kullanan tüm firmaların bundan önemli ölçüde hasar görebilecek olmaları.

İşte detaylar…

Apple, Samsung’a toplam 5 farklı patenti ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Bugün jüri seçimi başlayacak olan davada Apple’ın mahkemeye taşıdığı patentler şunlar:

5,946,647 numaralı patent: Temel olarak SMS ve notlardaki bazı karakterleri gruplayarak tıklanabilir bağlantılar haline getirilmesini tanımlıyor. Bir mesaj içerisinde “saat 8’de” yazıldığında bunu ajandaya yönlendiren bir bağlantı haline getirmesi bir örnek.

6,847,959 numaralı patent: Arama yapıldığında aranan kelimenin hem uygulamalar arasında, hem dosyalarda, hem de örneğin e-posta mesajları arasında gerçekleşmesini sağlayan genel arama özelliği.

7,761,414 numaralı patent: Birden fazla cihaz üzerinde eş zamanlı senkronizasyon yapabilmeyi sağlayan özellik. Örneğin telefondaki bir uygulama üzerinden gerçekleşen güncellemenin aynı zamanda, diğer bir cihazda otomatik olarak güncellenmesi bu tanıma giriyor.

8,046,72 numaralı patent: Cihazın kilidini belli bir hareketin gerçekleştirilmesi ile açılmasını sağlamak. “Kilidi açmak için kaydırın” buna en güzel ve sanıyorum en açıklayıcı örnek.

8,074,172 numaralı patent: İşletim sisteminin yazı düzeltmesi önermesini sağlayan özellik, ya da diğer bir deyişle otomatik düzeltme.

Yukarıda bahsi geçen özellikler hem iOS, hem de Android kullanıcılarının yakından tanıdığını tahmin ediyorum. Her iki işletim sistemine de dahil olan cihazlarda yaygın olarak kullanılan özellikler. Eğer mahkeme bu konudaki patentlerin, Samsung’un kullanmasına engel olduğuna karar verecek olursa Güney Koreli firmanın 2 milyar dolar gibi çok ciddi bir tazminat ödemesi söz konusu olabilir.

Android’in geliştiricisi Google’dan da bu davada görüş istenmesi bekleniyor. Yani Google istese de istemese, dolaylı olarak bu davada boy göstermek zorunda kalacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.