Twitter kurulduğundan bu yanda gözle görülür bir evrim geçirdi ama kullanıcıların ve davranışlarının evrimine dair nicel bir analiz bulmak zor. Northeastern ve Brown Üniversitesi araştırmacılarının geçtiğimiz günlerde yayımladıkları "The Tweets That are a-Changin': Evolution of Twitter Users and Behavior" araştırması bu konuda güncel bilgiler içeriyor.
Bütün Twitter kullanıcılarını ilgilendirebilecek sonuçlar içeren araştırmada Mart 2006'dan başlayarak, 2013 sonuna kadar geçen sürede atılan 37 milyar tweet'ler inceleniyor.
Grafikleri incelerken işinize yarayacak bir bilgi de iki farklı dataset kullanıldığı: "Crawl" dataset Mart 2006- Ağustos 2009 aralığındaki bütün tweet'leri içerirken, "Gardenhouse" adı verilen dataset ise Temmuz 2010'a kadar olan bütün tweet'lerin yüzde 15'ini ya da aynı tarihten sonra atılan tweet'lerin yüzde 10'unu temsil ediyor. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de, incelenen sürede Twitter'da Türkçe'nin dünyanın en popüler 5 dilinden bir haline gelmesi.
Twitter'da aktif kullanıcılar, aylık ortalama olarak yaklaşık 20 tweet atıyor. 2009'dan 2012'ye kadar hızlı bir artış yaşansa da bu tarihten itibaren atılan tweet sayısında aşağı doğru bir eğilim var.
Aktif olmayan hesapların oranı ise yüzde 30'un üzerinde. Kapatılan veya aktif olmayan hesapların oranı son yıllarda artış gösteriyor.
RT'ler yükseliyor, yanıtlama (Reply) özelliğiyse düşüşte. 2013'ün sonlarına doğru kullanıcıların tweet'lere yanıt vermektense, bunları "Retweet" etme eğiliminde oldukları göze çarpıyor.
Twitter ekosisteminin doğal olarak desteklediği üç farklı etkileşim biçimi, URL'ler, hashtag'ler ve mention'ların nasıl değiştiğine baktığımızda Twitter'da mention, (kullanıcıların @ sembolü kullanarak birbirinden bahsetmesi) özelliğinin, istikrarlı bir biçimde yükseldiğini görüyoruz. URL ve hashtag kullanan tweet'lerin oranı,2011'den bu yana yüzde 12 civarında sabitlenirken, mention'lar 2013 yıl sonunda yüzde 50'ye yükselmiş.
Tweet'lerin yüzde 50'ye yakını mobil cihazlardan geliyor ve Twitter'ın mobil kullanımı artış eğiliminde. Masaüstü bilgisayarlardan atılan tweet'lerde ise 2009'dan bu yana düşüş göze çarpıyor. Son bir yılda bu cihazlardan atılan tweet'ler yüzde 20 dolaylarında seyrediyor.
Twitter kullanıcılarının yüzde 70'i Amerika dışında bulunuyor. Coğrafi etiketleme özelliği ve kullanıcıların kendi bildirimlerine göre ayrı ayrı incelenen tweet'ler Orta Doğu'da Twitter'ın özellikle 2010 yılından itibaren popülerlik kazanmaya başladığını gösteriyor.
Twitter'ı domine eden dil İngilizce ancak penetrasyonu düşüyor. 2010 yılında tüm tweetlerin yüzde 80'i İngilice atılırken, bugün bu oran yüzde 50'lerde. Diğer en popüler diller, Portekizce, Japonca, Türkçe ve Arapça. Türkçe tweet'lerin oranında özellikle Temmuz 2011'den sonra tutarlı bir yükseliş var.
2009 yılından bu yana atılan tweet'lerin yaklaşık yüzde 10-15'ine bugün ulaşılamıyor. Bunun nedeni ya kullanıcılar tarafından silinmiş olmaları, ya hesapların kapatılması ya da kullanıcıların hesaplarını gizli tutmayı (protected) tercih etmeleri.
Twitter'da kullanıcı kimlikleri aynı kalsa da kullanıcı isimleri (sahne adları gibi) değiştirilebiliyor. Kullanıcıların yüzde 3'ü aylık olarak isimlerini değiştiriyor. Ani yükselişlerin olduğu kısımlarsa, Twitter'ın eski ve pasif kullanıcı adlarını, aktif kullanıcılara açtığı dönemler. Sık kullanıcı adı değişimi çoğunlukla spam'cilere işaret ediyor bu nedenle araştırmalarda kullanıcı kimliklerini baz almak daha sağlıklı bir yöntem.
Ortalama arkadaş ve takipçi sayıları Twitter'ın popülerleşmesiyle birlikte artıyor.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için, raporun tamamına buradan erişebilirsiniz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap