Twitter'ın itirazı reddedildi [güncellendi]

Twitter'ın itirazı reddedildi [güncellendi]

twitter-ban-turkeyİstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Twitter'ın, erişimin engellenmesi kararına yaptığı itirazı reddetti.

Dün konuyla ilgili bir duyuru yayınlayan Twitter, yürütmeyi durdurma kararıyla birlikte erişime kapatılmasına dayanak gösterilen bir hesabın bu kapsamdan çıkarılması ve dolayısıyla yasağın kaldırılması için  mahkemeye dilekçe verdiğini dile getirmişti. Anadolu Ajansı'nın az önce geçtiği bilgiye göre göre bu talep reddedildi.

Güncelleme: Anadolu Ajansı tarafından haberle ilgili iletilen detaylara göre, Twitter'ın engellenmesine neden olan başvurulardan biri de AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'a ait. AA muhabirine konuşan Yıldırım'ın avukatı Serkan Bayram, Twitter'da yer alan "oyyokhirsiza" hesabından müvekkili aleyhine yapılan hakaret ve iftira içeren ifadeler nedeniyle İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesine başvurduklarını söylüyor.

Mahkemenin "twitter.com/oyyokhirsiza" adresindeki yayınlara erişimin engellenmesi kararı verdiğini ve kararın TİB'e bildirdiğini ifade eden Bayram, Twitter'ın, kararı uygulamadığını bu nedenle TİB Başkanlığının, Twitter'a, erişimin engellediğini söylüyor.

Twitter'ın İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği karara dün itiraz ettiğini belirten Bayram, Mahkeme'nin bugün aldığı kararla, itiraz talebini reddettiğini açıklıyor.

Twitter'ın, Binali Yıldırım ile ilgili mesajları, politik ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiklerini belirterek mahkeme kararını uygulamadığını ifade eden Bayram, kararı "Twitter'da iftira niteliği taşıyan mesajların yer alması, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez. Bu nedenle mahkemenin verdiği karar hukuka uygundur" diye savunuyor.

AA haberinde İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesinin, Twitter'in yaptığı talebe verdiği red kararında şu ifadeler yer alıyor:

"Talepte bulunan Binali Yıldırım vekilinin 'twitter.com/oyyokhirsiza" adresindeki yayında müvekkilinin kişilik haklarının ihlal edildiğinden dolayı bu adrese erişimin engellenmesine karar verilmesi talep ettiği, talebin yerinde görülerek kabulüne dair itiraza konu kararın verildiği;

Kararın itiraz metninde belirtildiği şekilde twitter.com adlı sitenin tamamının kapatılmasına yönelik olmadığı açıktır. 5651 sayılı yasanın 9/4 maddesinde, 'Hakim URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi halinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesine de karar verebilir' hükmü bulunmaktadır. Kapatılan bölüm başlığı 'oyyokhirsiza' olup içeriği tamamı ile talepte bulunan hakkındaki iddialardan oluşmaktadır. Bu başlık altında talepte bulunanın adının verilmesi dahi kişilik haklarının ihlali olarak değerlendirilmektedir. Daha dar kapsamlı bir karar ile ihlalin engellenmesi mümkün görülmemekle mahkememizce verilen kararda değiştirilecek bir yön bulunmadığından itirazın incelenmek üzere İstanbul Anadolu Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.