Türkiye'de dijital reklam yatırımları 2013'te yaklaşık yüzde 25 büyüdü

Türkiye'de dijital reklam yatırımları 2013'te yaklaşık yüzde 25 büyüdü

webrazzi-dijital-14-selfieWebrazzi Dijital'14'te gerçekleşen ilk panel "Türkiye'de Online Reklam Yatırımları ve Mevcut Durum" başlığını taşıyordu. IAB Türkiye yönetim kurulu üyesi Uğur Şeker'in moderatörlüğünde gerçekleşen panele yine IAB Türkiye yönetim kurulu üyesi olan Mahmut Kurşun ve Neslihan Olcay katıldı. 2013 yılının özellikle 2. yarısındaki mevcut reklam yatırımları ve 2013 yılının geneli panelde tartışıldı.

Panelde ilk söz alan Mahmut Kurşun, 2013 yılı genelinde dijital reklam yatırımları büyümesinin yüzde 25 olmasını beklediklerini, yıla ait raporun üzerinde çalıştıklarını ve yakın zamanda IAB üzerinden resmi olarak yayınlayacaklarını duyurdu. Reklam yatırımındaki büyümeyi aslında yılın başnda yüzde 30 olarak tahmin ettiklerini, ancak 2013'ün özel bir sene olduğunu vurguladı. Mayıs – Haziran aylarıyla birlikte internet kullanımının çok arttığını ancak o dönemde reklam yatırımlarında azalma olduğunu söyleyen Kurşun, aynı şekilde Aralık ayının sonuna doğru dijital reklam yatırımlarında azalma gerçekleştiğini aktardı.

fotoğraf

Bununn yanında toplam dijital reklam yatırımlarının diğer reklam sektörlerinin önünde bir büyüme kaydettiği ve özellikle yeni açılan reklam alanlarnını diğer dijital alanlara göre avantajı olduğu belirtildi. Video ve mobil reklam yatırımlarının ise 2013 yılında yüzde 50 büyüme gösterdiğini tahmin ettiklerini söyleyen Kurşun bununla birlikte IAB açısından ve Türkiye'deki internet reklam ölçümlemesi konusunda çok önemli bir adım attıklarını, ölçümleme konusunda Deloitte ile birlikte çalışacaklarını açıkladı. Denetimi Deloitte'un gerçekleştirmesi için anlaşmaların imzalandığı da panelde aktarılan bir diğer bilgi oldu.

fotoğraf (1)

Sektöre ve ekosisteme insan kaynağı yetiştirme konusunda IAB olarak çalışmalar yaptıklarını ve bu paralelde Boğaziçi Üniversitesi'nde Dijital Pazarlama dersi  başlattıklarını söyleyen Neslihan Olcay, IAB olarak bununla gurur duyduklarını, konuk eğitmenlerle derse destek verdiklerini, içeriğinin oluşturulmasına katkı sağladıklarını belirtti.

Kadir Has Üniversitesi'nde Dijital İletişim sertifika programlarının devam ettiği ve ayrıca 4x4 workshop serilerinin hazırlıklarının sürdüğü panelde duyuruldu. Bu workshop'lar mobil pazarlama, video, RTB, oyun içi reklamcılık başlıkları altında düzenlenecek. Yakında başlatılacak Uni-Challenge ve stajyer havuzu projeleri de dahil tüm bu girişimler temel amacının sektöre insan kaynağı sağlamak olduğu panelde vurgulandı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.