Offline'dan online'a tüketici yolculuğunu anlamak ve optimize etmek

Offline'dan online'a tüketici yolculuğunu anlamak ve optimize etmek

Webrazzi Dijital 14'te GroupM Dijital Performans Bölüm Başkanı Yelda Erciro'nun Adaptive Marketing in Action başlıklı sunumu büyük veri (big data) ve dijital pazarlama aktivitelerinin bugünkü kesişimini ele aldı.

IBM verilerine göre, bir günde 2.5 kentrilyon büyüklüğünde veri tüketiyoruz. Veri evreni büyürken dört önemli kavram öne çıkıyor: Hacim, sürat, çeşitlilik ve değer. Bu dünyada hayatta kalmak isteyen şirketlerin büyük veriden anlamlı bilgiler çıkararak bir değer zinciri yaratması gerekiyor. Bu konuda henüz yolun başındayız. Dünyada firmaların yüzde 28'i büyük veriyi kullanabiliyor, yüzde 24'ü ise henüz hazırlık aşamasındalar.

Tüketicilerin her an, her yerde etkileşimde olmasının medya trendlerini değiştirdiğini belirten Erciro, Martin Sorrell'in meşhur alıntısını yaptı: "Pazarlama artık daha veri odaklı hale geliyor, markalarımız da verinin toplanabildiği teknolojiler istiyor."

Bunun bir sonucu olarak da müşteri yolculuğunu anlamaya adanmış pazarlama çalışmalarında, offline’dan online’a bütün bir süreci görmeniz gerekiyor. Adaptive marketing’de ise tüketicinizle nerede ve nasıl konuştuğunuz önem kazanıyor. Değişen perspektifi Erciro, "hızlı olmanız artık bir yerde ilk olmanız değil, aynı anda farklı kanallarda olabilmeniz demek" şeklinde özetliyor.

Eskiden, marka bilinirliği, talep yaratma, karar verme ve satışa yönelme aşamalarını takip eden pazarlama sürecinin yerini bugün dinamik eğilimlerin aldığını belirtiyor Erciro. Müşteri birçok kanalda etkileşim halinde ve yeni startejiler kurmak için farklı bakış açılarının kurgulanması gerekiyor. Erciro'ya göre, bu da entegre medya planlamasını getiriyor.

Pazarlamacılar için günün sonunda müşteri yolculuğunu anlamak ve bunu optimize etmek şart. Erciro: "Eğer satışta kaybettiğinizi düşünüyorsanız, pazar erişiminizde gitmeniz gereken çok yol olabilir. Müşterinin kanal takibini ölçmek ve optimize etmek gerekiyor" diyor.

Tüketiciye gore yapılan gerçek zamanlı medya optimizasyonu da öncelikli konulardan biri. Hızlı olabilmek içinse tüm veriyi tek bir teknolojide birleştirebilmek gerektiğini söylüyor Erciro ve ekliyor:"Şu an offline’ı dashboard’lara geçirdiğimiz bir dünyaya gidiyoruz".

Erciro Jack Welch'in 'Rekabette ayrılmanın tek yolu hızlı olmaktır' anlamındaki alıntısıyla bitirdiği sunumunda gösterilen ve "Are you fixed or adaptive?" diye soran GroupM global video'sunun yoğun ilgi gördüğünü de belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.