İnternette reklam kanalların artması bir yana markaların geleneksel medyada yaptıkları reklamlarla dahi internete yönlendirmesi müşterinin takibi açısından karmaşık bir durum halini almaya başladı. Konuyla ilgili yapılan akademik çalışmalar ve araştırmalar her geçen gün artmakla beraber henüz yeterli seviyeye ulaşmadı.
Müşterinin satın almaya giden yolculuğu ile ilgili son çalışmalardan birini de internetin reklam devi Google hazırladı. Geleneksel medyanın yer almadığı etkileşimli müşteri yolculuğu sayfasında, Google Analytics verileriyle müşterilerin e-postadan, sosyal ağlara kadar satın almaya giden yolu sektör ve ülke bazında ayrı ayrı yer alıyor.
36 bin Google Analytics kullanan web sayfalarından elde edilen bilgilerle hazırlanan sayfada Türkiye bulunmuyor. Ama 7 farklı ülkeden 11 farklı sektörün detaylı incelemesi bulunuyor. Altta yer alan görselde görebileceğiniz üzere müşteri 4 farklı evrede inceleniyor. Farkındalılık, düşünme, eğilim ve karar verme evrelerinde her bir internet kanalının satışın neresinde olduğunu görmek mümkün.
Müşterinin Satın Alma Yolculuğu
ABD ve tüm sektörler kırılımı, aslında bilineni yeniden göstermiş bize; Display reklamlar ve sosyal medya satışa giden yolda uzak olsa da farkındalılık ve düşünme bölümünü oluşturuyorlar. Bu alanda dikkat çeken noktalarsa organik arama sonuçlarının satışa arama motoru reklamlarından daha yakın olması ve e-postanın konumu oluyor.
Satın Alma Yolculuğunda Günler
Google, internetten satın alma yapan kullanıcıların yüzde 57'sinin aynı günde bu işlemi gerçekleştirdiğini paylaşıyor, burada ana etkenin bir ürünü alma eğiliminde olan müşterinin internete girerek detaylı bilgi veya fiyat karşılaştırmasını yapması ve satışla sonuçlanması olarak düşünebiliriz. Satışla sonlanmada dikkat çeken bir zaman dilimiyse 26. günden sonrası, yeniden hedefleme reklamlarının önemini de burada görebiliriz.
Sektör bazında ve ülke bazında detaylı kırılımları ve karşılaştırmaları incelemek isteyenler buradan etkileşimli sayfaya ulaşabilirler.