Türkiye'de 2013 yılında genişbant internet abone sayısı 32,5 milyona ulaştı

Türkiye'de 2013 yılında genişbant internet abone sayısı 32,5 milyona ulaştı

btk-2013-raporBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu her çeyrekte düzenli olarak açıkladığı pazar verilerini 2013 yılının 4. çeyreği için yayınladı.

2013 yılına birçok açıdan detaylı bakmamıza olanak sağlayan çeyrek raporunda Türkiye'de genişbant internet abone sayısı, internet abonelerinin bağlantı türlerine göre dağılımı, mobil genişbant internet abone sayısı gibi birçok önemli veri raporda yer alan bilgilerden bazıları.

genişbant-internet-abone-sayısı

2008 yılında 6 milyon genişbant internet abonesi varken geçen beş yıllık  sürede dört buçuk kata yakın artışla 2013 yılı dördüncü çeyrek sonu itibariyle 32,6 milyon genişbant internet abone bulunuyor.

Burada bir dipnot eklememiz gerekirse; Mobil genişbant abone sayısı hesaplamasında bir aydan kısa süreli paket kullanan ve hiç paket kullanmaksızın internete erişen abone sayısı dikkate alınarak  BTK'nın 2009-2013 rakamlarını revize ettiğini belirtmiş olalım.

Bununla birlikte 32,5 milyon genişbant internet abone sayısı sabit, mobil, kablo, fiber vb. tüm genişbant internet erişim yöntemleri dahil olup, çevirmeli (dial up) internet hariçtir tutulduğunu belirtelim.

Toplam İnternet Abone Sayıları

Genişbant internet abone sayılarının bağlantı türlerinin dağılımına ve abone sayılarına baktığımızda mobil cepten internet 22,4 milyon ile birinci, xDSL 6,6 milyon abone ile ikinci olurken üçüncü en fazla aboneye sahip bağlantı türü ise 1,7 milyon abone ile mobil bilgisayardan internet olmuş.

Dikkat çeken bir diğer veri ise yıllık büyüme oranında (2012 4.çeyrek ile 2013 .çeyrek kıyaslamasında) %85 ile Fiber internet olması. 2013 4.çeyrek itibariyle 1,193 milyona ulaşan fiber abone sayısı geçen yıl aynı dönemde 500 bin olması, 2014 yılında en fazla bone kazanıcak bağlantı türünün şüphesiz fiber olacağını işaret ediyor.

Toplam mobil abone sayısı ve nüfusa göre penerasyonu baktığımızda ise mobil internet penetrasyonunun 2013 yılı sonu itibariyle %90,9'a ulaştığını görüyoruz. 2013 sonu itibariyle 3G abone sayısı 49,3 milyon olurken 2G abone sayısı ise 20,4 olarak gerçeklemiş. Geçen yıl aynı dönemiyle kıyaslandığında 3G abone sayısının 7,5 milyon arttığı, 2G abone sayısının ise 5,5 milyon azaldığı görülüyor.

1 Toplam Mobil Abone Sayısı ve Nüfusa Göre Penetrasyon

Burada BTK'nın cepten mobil genişbant internet tanımına değinmemiz gerekirse: Mobil bilgisayardan internet abone sayısı içinde; tahsisli veri cihazları ile bilgisayardan internete erişen, mobil cepten internet abone sayısında ise cep telefonları üzerinden internete erişen toplam abone sayısı dikkate alınıyor.

Mobil genişbant abone sayısı hesaplamasında bir aydan kısa süreli paket kullanan aboneler, hiç paket kullanmaksızın internete erişen aboneler ve bir aydan uzun süreli paket kullanan aboneler dikkate alındığını belirtelim.

BTK'nın 2013 4. çeyrek raporunu buradan daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.