Getty Images’tan ilginç hamle: 40 milyon görsel artık ücretsiz

Getty Images’tan ilginç hamle: 40 milyon görsel artık ücretsiz

İçeriğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha uzun uzun anlatmaya gerek yok, ama bu arada görsellerin aslında söz konusu içeriğin ayrılmaz bir parçası olduğunu yeniden hatırlamakta fayda var. Hazırladığınız bir blog yazısında kullandığınız görseller, o yazının okunma oranını doğrudan etkileyebilecek kadar önemli.

Durum böyle olunca içerik üreten herkes yazısına en iyi görseli seçmek için uğraşıyor, ne yazık ki çoğu zamanda görsellerin lisanslı olup olmadığına dikkat etmeden internette ilk bulduklarını yazılarına yerleştiriyorlar. Bu da zaman zaman telif problemleri çıkarabiliyor.

Ancak durum şimdilerde değişmeye başlayacak gibi görünüyor, çünkü dünyanın en büyük online stok fotoğraf servisi kabul edilen Getty Images bundan sonra ticari olmayan yayınlarda kendi fotoğraflarının ücretsiz olarak kullanılabileceğini duyurdu.

40 milyona yakın görsel artık ücretsiz kullanılabiliyor

40 milyonun üzerindeki lisanslı görselini blogger’lara ücretsiz olarak sunmaya başlayan Getty Images, görsellerin kullanımı için de basit bir yöntem sunuyor. Seçtiğiniz görselin sayfasındayken, görselin alt kısmında yer alan “Embed this image” ifadesine sahip simgeye tıkladığınızda, karşınıza görseli kolay bir şekilde blog’unuza gömebileceğiniz bir iframe kodu çıkıyor. Bu sayede görseli bilgisayarınıza bile indirmenize gerek kalmadan, kopyala-yapıştır yöntemi ile yazınıza profesyonel bir görsel ekleyebiliyorsunuz.

Getty Images tüm görsellerini bu şekilde ücretsiz kullanıma açmış değil. Özel koleksiyonlarda yer alan 100 milyonun üzerindeki görsel, ücretsiz kullanım uygulamasının dışında bırakılmış. Seçtiğiniz görselin alt kısmında “Embed this image” simgesini görmediğiniz durumlarda ya farklı bir görsel seçmeniz veya seçmiş olduğunuzu satın almanız gerekiyor.

Getty Images’tan ilginç bir hamle: 40 milyon görsel artık ücretsiz kullanımda

Stok fotoğrafta “freemium” modeli

Getty Images için bu bir anlamda bir freemium model olarak nitelendirilebilir. Fakat Getty Images’in bu uygulama ile birlikte hedeflediği öncelikli kazanım bu değil. Firma bu sayede hangi görsellerin, hangi sitelerde ve ne çeşit yazılarda kullanıldığını artık son derece detaylı bir şekilde ölçebilecek. Bu veri de kendi ürünlerinin geliştirilmesi ve pazarlaması gibi konularda çok faydalı olabilir.

Ayrıca Getty Images’ın şu anda bu model üzerinden değerlendirdiği farklı modeller de var ve tahmin edebileceğiniz gibi bunlardan biri reklam. Eğer Getty Images çok sayıda yayıncının bu sistemi benimsemesini sağlayabilir ve bir de buna uygun bir reklam yapısı entegre edebilirse, bu firma için çok ciddi bir gelir kalemi haline gelebilir.

Kaçak kullanımı gelire dönüştürme hamlesi

Getty Images hali hazırda görsellerini ticari olarak kullanan firmalar ile yaptığı anlaşmalar sayesinde 1 milyar doların üzerinde yıllık gelir elde ediyor. Fakat ticari olarak kullanılan görsellerden daha fazlası, yasal olmayan şekilde kullanımlarla gerçekleşiyor. Bu kullanımlardan yayıncılar zaten ya hiç, ya da çok az gelir elde ediyorlar ve Getty Images’ın onlardan bir kazanç elde etmesi gerçekçi değil.

Bu yeni model sayesinde Getty Images işte hem bu kaçak kullanımları biraz daha kotrol altına almayı, hem de geliştirilebilecek farklı modeller ile yayıncılara ek maliyet çıkarmadan gelir üretebilmeyi hedefliyor.

Şu an için bu yeni modelin nelere kadar gidebileceği kestirmek güç, ama bana kalırsa Getty Images’ın bu sayede ikinci milyar dolar gelire ulaşması çok da sürpriz olmayacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.