Apple’ın iOS cihazınız ve arabanızı konuşturacak yeniliği CarPlay nedir?

Apple’ın iOS cihazınız ve arabanızı konuşturacak yeniliği CarPlay nedir?

Teknoloji gündelik hayatta kullandığımız tüm cihazların daha işlevsek veya diğer bir deyişle daha akıllı olmalarını sağlıyor. Akıllı cihaz kavramı çoktan ceplerimizden çıktı ve farklı cihazlara ulaştı bile. Bu gibi teknolojik yeniliklere en hızlı tepki veren sektörlerden biri de otomotiv. Google’ın sürücüsüz araçlarını ayrı bir yere koysak da, her geçen gün diğer araçların daha da akıllandığını görebiliyoruz.

Bu değişime çok önemli bir destek de Apple’dan geldi. Apple aracınız ile iOS cihazınızın haberleşmesini sağlayan CarPlay’i resmen duyurdu. CarPlay en kısa tanımı ile; aracın kendi var olan bilgi ve eğlence sistemini değiştirmeden iOS’un özelliklerini aracın ekranına taşımayı hedefliyor.

Her ne kadar kullanımına dair detayları görmek için 6 Mart’ı beklememiş gerekiyor olsa da, işte şu ana kadar paylaşılan bilgiler (ve bir de video) ışığında Apple’ın CarPlay’i…

CarPlay

CarPlay sadece iOS 7 işletim sistemi ve lightning kabloya sahip iPhone’lar (yani iPhone 5 ve üzeri) ile arabanızın haberleşebilmesini sağlıyor. Bu sayede aracınızın kendi bilgi ve eğlence sistemi üzerinden arama yapmak, haritaları kullanmak, iTunes üzerinden müzik dinlemek, Siri ile konuşmak ve üçüncü parti uygulamaları çalıştırmak mümkün olacak.

Şu an için iPad’lerle ilgili bir bilgi yok ama büyük ihtimalle şu aşamada CarPlay, iPhone’larla sınırlı bir özellik olarak kalacak. Aracın dokunmatik ekranı üzerinden kumanda edilebilecek olan CarPlay aynı zamanda sesli komut da kabul edecek.

CarPlay

İlk olarak 6 Mart’da Geneva Motor Show’da görücüye çıkacak olan CarPlay için şu aşamada 3 üretici ile anlaşılmış durumda. Bunlar; Ferrari, Mercedes-Benz ve Volvo. Fakat kısa zaman içerisinde BMW, Subaru, Ford, Honda, Hyundai, General Motors, Jaguar Land Rover, Kia, Nissan, Mitsubishi, Peugeot, Suzuki ve Toyota da bu listeye eklenecek.

Şu aşamada CarPlay’in en güçlü rakipleri yaygın navigasyon uygulamaları gibi görünüyor ama başta Ford olmak üzere üreticilerin kendi sistemlerini de geliştirmek için büyük çaba harcadıkları biliniyor. CarPlay özellikle bu sistemlerin yerini almak için değil, onları geliştirecek bir eklenti olarak tasarlanmış durumda.

CarPlay

Aslında bu da diğer ilginç bir durumu ortaya çıkartıyor; Apple bu yarışta çok uzun süre yalnız olmayacak. Çok kısa süre içerisinde Google ve Microsoft’un da araç içi bilgi ve eğlence sistemlerine entegre olma çabalarını görmeye başlayacağız. Bu da mobilitedeki rekabetin artık otobanlara da sıçrayacağını gösteriyor.

Dediğimiz gibi CarPlay’i ancak bir kaç gün sonra görebileceğiniz ama o zamana kadar Volvo’nun hazırladığı aşağıdaki video konuyla ilgili merakınızı giderebilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.