Anonim mobil sosyal ağ Goano, kullanıcılarla buluştu

Anonim mobil sosyal ağ Goano, kullanıcılarla buluştu

Özellikle Facebook'tan sonra kurulan sosyal ağların anonimliğin tam aksine kullanıcıların tüm yaşamlarını paylaştıkları ağlar olduğuna geldiğimiz süreçte tanık oldu. Ancak son zamanlarda anonimliğin sosyal ağlarda yeniden yükselmesi ve bu alanda yeni projelerin çıktığını görüyoruz.

Bu konuyla ilgili geçtiğimiz hafta içerisinde sizlere "Sosyal ağlarda anonimlik tekrar mı yükselecek?" başlıklı haberimizi aktarmıştık.

Bu alandaki son girişimlerden biri ise Goano. Yerli geliştiriciler tarafından geliştirilen Goano'nın kullanıcıların kimlik bilgilerini paylaşmadan ortak etiketler altında buluşarak iletişim kurmasına olanak sağlayan mobil bir sosyal ağ.

gonna 2

Goano'nun ilk dikkat çeken ve sevindiren özelliği yerli bir sosyal ağ projesi olması. Goano; Gencer Soytemiz, Yağız Gürgül ve Emre Gönül ile milli basketbolcular Sinan Güler, Ender Arslan, Cenk Akyol'un melek yatırımcı olarak şirket ortağı olmasıyla birlikte kurulan Goano A.Ş'nin ilk projesi.

Kullanıcıların kimliklerini ortaya koymadan yeni insanlarla tanışabilmesi hedefiyle ortaya çıkan proje, hem anonimliği korumak hem de bir kullanıcının kendisini en kolay şekilde  hashtag ile anlatabileceğinin düşünülmesiyle ortaya çıkmış. Fikrin olgunlaşması, yazılımın hayata geçirilmesi ve birçok kullanıcıyla beta testlerinin yapılmasıyla birlikte Goano, yaklaşık 1 yıllık bir emeğin sonucunda ortaya çıkmış.

gonna 4

Goano'nun içeriğinden ve kullanıcıların nasıl sosyalleşebileceğini sizlere aktarmamız gerekirse. Goano'ya Twitter veya Instagram hesaplarınızdan bir tanesiyle giriş yapıyorsunuz ancak giriş yaptığınız sosyal ağ hesaplarınızdaki herhangi bir bilgiyi Goano içeride profil sayfanızda kullanmıyor. Bunun yanında Instagram veya Twitter ile bağlanan kullanıcılar tweetlerinde ya da instagram fotoğraflarında "##" tag'ini kullanarak otomatik olarak Goano'ya ekleniyor. Yalnız size sistem tarafından verilen tekil bir kullanı numaranız oluyor. Bununla birlikte sizi temsil edecek rengi seçiyorsunuz.

Burada seçtiğiniz renk yazdığınız etiketlerin başına gelen "##" işaretlerinde kullanılıyor. Sisteme giriş yaptıktan sonra kullanıcıların yarattığı popüler etiketleri görebiliyorsunuz. Bununla birlikte sizin yakınınızdaki kişilerin yarattığı etiketleri de görebiliyorsunuz. Sisteme giriş yaptıktan sonra hemen sosyalleşmeye başlayabilmeniz ve Goanna'nın size ekstra sorular sorması veya izinler istememesini projenin bir avantajı olarak görüyorum.

goanna 3

Kullanıcılar kendilerini tanıtacak ve ifade edecekleri etiketleri yazarken başında "##" kullanıyorlar. Bu sistemin kendine özgü özelliklerinden bir tanesi. Buna örnek vermemiz gerekirse ##blasterjaxx, ##dimitrivegasandlikemike, ##twerk gibi double hashtag ismi verilen etiketleri oluşturarak kendilerini tanımlayabiliyorlar. Ardından oluşturulmuş etiketlerden bir tanesinin üzerine tıklayarak aynı etiketi yazan kullanıcıları ve o kullanıcıların gerçekte kendilerine olan uzaklığını görebiliyorlar.

Buradaki önemli nokta ise listelenen kullanıcıların "@Ano" isimleriyle listelenmesi. Aynı zamanda "@Ano" nun yanında "#2#" veya "#5#" gibi sayılar yer alıyor. Buradaki sayıların anlamı ise o kullanıcıyla sahip oldukları benzer etiket sayıları bu şekilde daha fazla ortak etikete sahip olunan kullanıcılar anlaşılabiliyor.

GOANO

Listelenen kullanıcıların üzerine tıkladığınızda ise mesaj yazabiliyorsunuz. Kullanıcılardan mesaj aldığınızda ise ana ekranın üstünde yer alan ve başlangıçta sizin seçtiğiniz renge bürünen "##" hareket ederek sizi uyarıyor. Yine aynı ikona tıkladığınızda ise mesaj attığınız kullanıcıları listeyerek en son mesajın kaç saat önce atıldığını ve aranızdaki gerçek mesafeyi km cinsinden uygulama size söylüyor.

Projenin teknik detaylarına değinmemiz gerekirse uygulamanın temeli JavaScript, Node.js ve MongoDB ile oluşturulmuş. Projeyi ilk düşündükleri günden itibaren küresel pazarı hedeflediklerine değinen Gencer Soytemiz, ileriye dönük planlarının ise yakında zamanda iOS platformu için önemli bir güncelleştirme yapmak ve uygulamanın Android versiyonunu yayına almak olduğunu söyledi. Goan0'yu iOS platformu için buradan indirip, deneyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.