Mark Zuckerberg, Bloomberg Businessweek dergisine verdiği röportajda şirketin gelecek uygulamalarının bazılarının kullanıcılarına anonim kalmasına izin vereceğini söylemişti. Kullancılara son on yıldır gerçek bilgilerini girmeye özendiren Facebook'un bu adımı elbette kullanıcılara anonimlik imkanı veren sosyal ağların gittikçe popüler hale gelmesiyle ilgili.
Son günlerde kullanıcıların anonim kalmalarına izin veren uygulamaların sayıları hızla artıyor. Daha önce incelediğimiz Whisper gibi kullanıcıların isimlerini ve kişisel bilgilerini gizli tuttuğu ya da gittikçe popüler hale gelen Snapchat gibi uygulamalar buna örnek.
Whisper'ın kurucusu ve CEO'su Michael Heyward, bu tip uygulamaların insanları neden cezbettiği konusunda, dijital ayak izi konusuyla ilgili artan farkındalık ve online olarak paylaştığınız herşeyin sizi günün birinde ele verebileceği düşüncesi olduğunu söylüyor.
Aslında kim olduğunuz gibi ağır muhabbetlerden çıkıp, altı üstü kütüphanede her gün gördüğünüz kırmızı rujlu genç kadın, fazla sosyalleştiğiniz bir geceden dedikodular, ona hiç yakıştıramadığınız hip gözlükleri paylaşacaksanız, son günlerin popüler uygulamaları buna fazlasıyla imkan tanıyor. Şu günlerin en çok konuşulan uygulamalarından Secret, adından anlaşılacağı üzere, "bir dost" imzalı mesajlar ve fotoğraflar paylaşmanızı sağlıyor. Secret dedikoduları ve itiraflarıyla adından bahsettiriyor. Uygulamada mesajların sadece lokasyon bilgisi paylaşılıyor.
Snapchat gibi kullanıcıların birbirine kendi kendini yok eden mesajlar gönderebildiği Blink!, tanıtım ekranlarında göründüğü gibi daha çok ergenlere hitap ediyor. Benzer uygulamalarda da adeta bir patlama yaşanıyor. Frankly, Confide göreceli olarak popüler olanlarından bazıları.
Uygulamaların popüler hale gelmesiyle birlikte anonimlik bir süredir yeniden gündemde. Ancak söz konusu uygulamaların desteklediği kişisel bilgilerin saklı tutulması anlayışı, sosyal bir ağa, maskeli baloya gider gibi katılmak gibi.
Anonimlik, paylaşım ve ifade özgürlüğünü teşvik eden internet kültürü için oldukça önemli. Hatta öyle ki, savunucuları ve muhalifleri arasında gerçek anlamda bir savaş var. Julian Assange ve karşısına aldığı devletler bu savaşın en güncel örneklerini temsil ediyor. Bu yüzden bazıları için anonimlik politik bir tavır. Gittikçe popüler hale gelen uygulamalar bu iki uçtan sıyrılıp, daha 'zararsız' bir alanda konumlanıyor. Uygulama üreticileri de, bu alanı, içeriklerinin bu anlamda nötr olmasıyla, anonimliğin 'sakıncalarından' koruduklarını söylüyorlar sıkça. Yorumu size bırakıyoruz.