Girişim Fabrikası'nın düzenlediği demo gününe dair ayrıntıları sizlerle bugün öğle saatlerinde paylaşmıştık. Bu yazıdaysa demo gününde sahne alan, 3'ü Yunanistan'dan olmak üzere 8 girişimi detaylıca anlatmaya çalışacağız.
Girişim Fabrikası'nın Yunanistan'da Industry Disruptors-Game Changers ile iş birliğine giderek hayata geçirdiği projede finale kalan 3 girişim, Girişim Fabrikası'nın düzenlediği demo gününe katılarak Türkiye internet girişimciliği ekosistemi ile tanışma şansı buldu. Hatta girişimlerden bir tanesi hafta sonu düzenlenecek olan Startup Turkey etkinliğine de katılacak.
Yazının devamında girişimlerin demo günündeki sunum sıralarına göre detaylı anlatımlarını bulabilirsiniz.
Ingenous
Intel Challenge Turkey'nin 2013 birincisi olan Ingenous, akıllı ev teknolojisi üzerine odaklanmış bir proje. 2013 yılında ABD'de 13 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşan akıllı ev ürünleri pazarının ülkemizdeki ender temsilcilerinden biri olan Ingenous, 3 kurucu ortağın projesi.
199 dolardan başlamak kaydıyla kullanıcılarına 3 ayrı paket sunan Ingenous, kurulum için herhangi bir masraf ya da profesyonel destek gerektirmiyor. Ingenous ile evinizde bulunan tüm elektrikli eşyalar, klima, TV ve müzik sisteminizi akıllı telefon ya da tabletinizden kontrol edebiliyorsunuz.
Ingenous'un rakiplerinin aksine bir alana odaklanmadan çok sayıda cihazı kontrol ederek farklılaşmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Girişimi farklı kılan özelliklerden bir diğeriyse geliştirdikleri kumanda.
Alacağı yatırımla birlikte seri üretime başlamayı hedefleyen girişimin çeşitli yerel firmalarla iş ortaklığına gitme ihtimalini de düşünecek olursak önünde parlak bir yol gözüküyor.
Poseadon AR
Niş bir pazarda yer alan Poseadon AR, en kısa tanımıyla; denizde akıllı telefonunuzun kamerasını açtığınızda GPS'den aldığı lokasyon bilginize göre arttırılmış gerçeklik teknolojisini de kullanarak etrafınızdaki otel, liman, ada ve diğer lokasyonları görmenizi sağlayan bir mobil uygulama.
2 tane kurucu ortağı bulunan şirket, hem akıllı telefonlarda hem Google Glass'ta çalışabilecek. Girişimin gelir modeli ise tahmin edebileceğiniz gibi kullanıcılarına göstereceği reklamlar ve ücretli olarak uygulama satmak üzerine kurulu. Ürünü daha da yakından tanımak için hemen yukarıdaki video'yu izleyebilirsiniz.
Aradığın Yer
Yeni nesil bir emlak platformu olarak tanıtabileceğimiz Aradığın Yer, akademik geçmişleriyle dikkat çeken iki kurucu ortağın projesi. Günümüzün Hürriyet Emlak ve emlakjet.com gibi gayrimenkul platformlarının yalnızca veri ve bilgi bulundurduğunu savunan kurucu ekip, Aradığın Yer ile sektörde 'karar vermeye yardımcı araçlar ve algoritmalar' ile fark yarattıklarına inanıyor.
Şu an açık beta olarak yayında olan Aradığın Yer'de üzerinde düşündüğünüz ilanları karşılaştırmanız ve sizin için önemli olan kriterlere göre ilanları puanlamanız/filtrelemeniz mümkün. Bunun yanında Aradığın Yer'de ilanları toplu taşımaya olan yakınlığına, sık gidilen yerlere (okul ve iş gibi, son kullanıcı belirleyebiliyor) ve önemli kentsel merkezlere olan mesafesine, ulaşım kolaylığına ve deprem riskine göre ayrıştırabiliyorsunuz.
Girişimin gelir modeli ise hem tahmin edebileceğiniz gibi emlak danışmanlarına satış hem de yine diğer platformlardan farklı olarak gayrimenkuller için analiz raporları oluşturmak üzerine kurulu.
Captainwise
Seyahat etmeyi çok seven 4 kurucu ortağın projesi Captainwise, insanlara bütçelerine göre hangi şehirde kaç gün geçirebileceklerini söylüyor.
Ocak 2014'te hayata geçen girişim, şimdiden Booking.com ve TripAdvisor ile çeşitli iş birliği anlaşmaları imzalamış. Tatil planı yapmadan önce insanların çok büyük bir kısmının online mecraları kontrol ettiğine değinen girişimciler; Captainwise'in rakiplerinin aksine daha geniş bir çerçevede hizmet verebildiğinin üzerinde duruyor.
Kullanıcılar Captainwise ile bütçelerini ve tatile çıkmak istedikleri zaman dilimini platforma giriyor, karşılığında da bütçeleri doğrultusunda öneriler alıyorlar. Ocak ayı başından bugüne kadar 15 bin tekil ziyaretçiye ulaşan platform şimdiye kadar yakaladığı rakamlardan dolayı oldukça mutlu.
reedemSelf
3 kurucu ortağı bulunan reedemSelf, en kısa tanımıyla psikoloji teknikleriyle bezenmiş bir sosyal ağ. 'Herkesin hayatta inişli-çıkışlı dönemleri olur, biz insanların bu dönemkleri daha kolay atlatmalarına yardımcı olmak isiyoruz' cümlesi ile kendilerini anlatan girişimciler, gelir modeli olarak ücretli üyeli ve terapistlere özel satış seçenekleri üzerinde duruyor.
ABD'de kişisel gelişim pazarının 2013 yılında 11 milyar dolar seviyesinde olduğunu düşünecek olursak; kişisel gelişim ve depresyon gibi konuların önemli bir pazar anlamına geldiği açık. İstatistiklere göre ülkemizde de nüfusun yüzde 20'lere ulaşan bir kısmının hayatlarının bir döneminde deprasyon geçirdiğini görüyoruz.
reedemSelf içinde kullanıcılar kendi kendileriyle konuşabiliyor, başka kullanıcıların konuşmalarını okuyabiliyor, çeşitli ilgi alanlarına göre gruplar oluşturabiliyor ve terapistlerle iletişim kurabiliyor.
Sponsor Boat
5 kurucu ortağın projesi olan Sponsor Boat, organizasyon düzenleyicilerle bu organizasyonların muhtemel sponsorlarını bir araya getiren bir pazar yeri olarak kendini konumlandırmuş. Kurucu ortakların paylaştığı bilgiye göre yalnızca Avrupa'da her yıl ödenen sponsorluk bedeli 15 milyat dolar.
Sponsor arayanların da çeşitli organizasyonlara sponsor olmak isteyen şirketlerin de çeşitli problemler yaşadıklarını düşünecek olursak Sponsor Boat'un potansiyeli yüksek bir alanda yer aldığını söyleyebiliriz. Son olarak; yayın hayatına başladıktan sonra ilk 4 ay içinde -girişim hali hazırda kapalı beta durumunda- girişimi kullanan etkinlik sayısı 33, sponsor olan şirket sayısıysa 21. Girişimin gelir modeli de tahmin edeceğiniz gibi sponsorluk bedeli üzerinden komisyon almak üzerine kurulu.
E-Hastam
2 kurucu ortağın projesi olan E-Hastam, hastalar ile hekimler arasında online bir köprü görevi görüyor. Ülkemizin Avrupa standartlarına göre oldukça az sayıda doktora sahip olduğunu düşünecek olursak; insanların doktorlara daha kolay bir şekilde ulaşmasına yarımcı olmak isteyen E-Hastam, aynı zamanda doktorların da daha çok hastaya dokunabilmesine olanak sağlıyor.
Online olarak doktorlarından randevu alabilen hastalar, çok sayıda test ve tahlillerinin sonucunu da platforma girerek doktrolarının bu sonuçları kontrol edebilmesini sağlıyor. Platform üzerinde şu an 100 doktor ve 6 bine yakın hasta bulunurken bugüne kadar 25 bin online randevu alınmış. E-Hastam'da hastaların yararlanabileceği çok sayıda faydalı içeriğin bulunduğuna da ekleyelim.
Projenin gelir modeli ise mobil uygulama, daha zengin içerik ve giyilebilir teknolojik cihaz gibi ek bazı özelliklere sahip olarak olan ayrıcalıklı üyelik üzerine kurulu. Kurucu ekibin ayrıcalıklı üyelik için düşündüğü rakam ise aylık 300 TL. Bu arada kurucu ekip sunum sırasında yatırım ihtiyaçlarınının ana sebebi olarak ilerideki pazarlama faaliyetlerini gösterdi.
Gulyabani Game Studio
Özel sebepleri dolayısıyla demo gününde yer almayan Gulyabani, Girişim Fabrikası'nın sekizinci girişimi.
Anıl Ayaz ve Reşat Dilbaz tarafından 2012 yılında kurulan Gulyabani Oyun Stüdyosu, hatırlarsanız Ocak ayında Mushboom isimli mobil oyunlarını yayına almıştı. Ekibin ilk oyunu olan Mushboom'un 1 milyonun üzerinde bir indirilme sayısına ulaştığını, ve ekibin ileride daha hızlı ve verimli bir şekilde oyun üretmek hedefinde olduğunu belirtebiliriz.