Ülkemizin en önemli girişim hızlandırıcı programlarından biri olan Girişim Fabrikası, bugün Swiss Hotel'de düzenlediği bir toplantı ile hem internet girişimciliği sektörünün önemli isimleri hem de basın mensupları karşısında demo günü düzenledi.
Üçü Yunanistan'dan olmak üzere 8 girişimin kendilerini tanıttığı etkinlikte, aynı zamanda Girişim Fabrikası'nın dünü ve yarınına dair önemli bilgiler de paylaşıldı.
Bu yazıda sizlere önümüzdeki ay itibarıyla 3. yaşını dolduracak olan Girişim Fabrika'nın geçmişten gelen bazı rakamlarını ve gelecek planlarını paylaşacağız. Gün içerisinde yayına alacağımız diğer yazıda ise demo gününde sahne alan 8 girişimin detaylı tanıtımını bulabilirsiniz.
Yazının hemen başında rakamlara yer vermek gerekirse; 2011 yılında kurulan Girişim Fabrikası, bugüne kadar 16 farklı eğitim programı düzelemiş, 30 farklı mentörü girişimcilerle buluşturmuş, 82 farklı etkinliğin altına imzasını atmış ve bu etkinliklerde 2 bin 920 kişiyi ağırlamış.
Aldığı 1100 başvurunun 250'siyle yüz yüze görüşme gerçekleştiren Girişim Fabrikası, bu girişimlerden 24'ünü programa kabul etmiş. 16 tane mezun veren programın şimdiden başarısız olan 4 tane girişimi bulunuyor. Girişim Fabrikası mezunu girişimlerin bugüne kadar aldıkları toplam yatırım miktadıysa 4,8 Milyon TL. Bu girişimlerin 43 kişiyi istihdam ettiğini de ekleyelim.
Gelecek hedefleri arasında Anadolu şehirleri ve Avrupa açılımı var
Girişim Fabrikası Direktörü İhsan Elgin, toplantı sırasında programın gelecek hedefleriyle ilgili de önemli bilgiler paylaştı. Kısa bir süre önce dikey hızlandırma programlarını başlattıklarını hatırlatan Elgin, şöyle devam etti: "Girişimcilere sürekli 'odaklanın' derken bizzat kendimizin odaklanma konusunda bazı eksiklikleri olduğunu farkettik. Ve büyük veri ile perakende gibi konularda dev firmaların desteğini de yanımıza alarak daha çok çözüm odaklı ve dikey alanlarda yer alan hızlandırma programları başlattık."
Ayrıca Elgin, kısa bir süre içinde yine sektörünün öncü isimlerinden biriyle iş ortaklığına giderek farklı bir dikey hızlandırıcı programa başlayacaklarını da aktardı.
İstanbul dışında Gaziantep, Antalya, Kayseri ve Samsun gibi şehirlerde de faaliyete başlama planları olduğundan bahseden İhsan Elgin, yurtdışında ise Yunanistan'dan sonra Ukrayna ve Makedonya'nın radarlarında bulunduğundan bahsetti.
Girişim Fabrikası'yla ilgili verebileceğimiz bir diğer önemli bilgi de programın kısa bir süre içinde girişimlere 1 Milyon Dolar'a kadar yatırım yapmaya başlayacak olması. Bu konuda detaylar netleştikçe sizlere paylaşacağız.
Mezunlar arasında en çok dikkat çeken girişimler
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bugüne kadar 16 farklı girişimi mezun eden Girişim Fabrikası'nın, İhsan Elgin'e göre en dikkat çeken mezunları ise sosyal medya temelli büyük veri analizleri yapan eBrandValue, e-ticaret şirketleri için akıllı algoritmalar üreten ShopKrowd, akıllı tahtalar başta olmak üzere çeşitli yazılımlar üreten teknoloji şirketi Antropi ve büyük veri konusunda uzmanlaşmış Havooz.
Yunanistan'dan gelen 3 girişim, demo gününde sunum gerçekleştirdi
Etkinliğin en çok dikkat çeken taraflarından biri de; demo gününde sunum yapmak ve Türkiye'deki internet girişimciliği ekosistemiyle tanışmak üzere Yunanistan'dan İstanbul'a gelen 3 girişimdi. Girişim Fabrikası'nın yukarıda da bahsettiğimiz yurtdışı açılımının ilk durağı olan Yunanistan'dan gelen 3 girişim, yaklaşık olarak bir sene önce faaliyete geçen Disrupt Startup ScaleUp Founders Bootcamp bünyesinde (hızlandırıcı programın arkasındaki isim ise: Industry Disruptors-Game Changers) yer alıyor.
Yazının sonunda Girişim Fabrikası'nın demo gününde sahne alan 8 girişimin isimlerine de yer vermek gerekirse: Gulyabani Game Studios, Aradığın Yer, E-Hastam, reedemSelf, Poseadon AR, Sponsor Boat, Captainwise ve Ingenious. Yazının başında da aktardığımız gibi bu girişimleri detayşıca ele aldığımız yazımızı gün içerisinde sizlere paylaşacağız.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap