Amerika'da yılın ne önemli gündemlerinden biri şüphesiz Super Bowl. Başlı başına bir endüstri olan Super Bowl'da yer almak için reklamverenlerin kıran kırana rekabet ettiğini söylemek abartı olmaz. Kantar Media'nın araştırmasına göre geçtiğimiz 10 yıl içinde reklamverenlerin Super Bowl için harcamaları 1,85 milyar dolara ulaşmış. Bu yüzden 'reklamlar nereye gidiyor?' sorusuna cevap verirken çoğu zaman Super Bowl'dan örnek verilir. Reklamsevenlerin cömertçe bütçe ayırdıkları Super Bowl dijital ve mobil reklamların şu anki durumuna bakmak için de iyi bir fırsat veriyor.
Bu yıl Super Bowl reklamlarında ise hashtag'lerin ciddi yükselişine tanık oluyoruz. Bu yıl Amerika çapında yayınlanan reklamların yüzde 57'sinde hashtag'ler kullanıldı. Bu reklamlarda sosyal medyanın etkisinin henüz zayıf olduğu görülüyor. En çok söz edilen sosyal medya, beş mention'la Facebook olurken, bunu dört mention'la Twitter izledi.
Super Bowl geçtiğimiz yıl sosyal medya ve mobilin yükselişiyle adından söz ettirmişti. Nielsen'in 'Cross Platform Report' araştırmasına göre, Super Bowl izleyicileri geçtiğimiz yıl, sosyal medya kullanımınu yüzde 300 artırdı. İzleyicilerin sosyal medya aktivitelerinin yüzde 88'i ise mobil cihazlardan gerçekleşti. Görünün o ki bu yıl da bu hızlı yükseliş devam ediyor. HootSuite'in HashtagBowl sayacına göre, toplam 54 ulusal reklamın hashtag ve sosyal medya dağılımı şöyle:
- Hashtag'ler: 31, toplam reklamların yüzde 57'si
- Facebook: 5, toplam rekalmaların yüzde 9'u
- Twitter: 4, toplam reklamların yüzde 7'si
- YouTube: 3, toplam reklamların yüzde 6'sı
- Shazam: 2, toplam reklamların yüzde 4'ü
- URL'ler: 22, toplam reklamların yüzde 41'inde yer buldu.
Rakamlar Google+'ın tamamen oyun dışında kaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıl en azından bir kez bahsedilen Instagram ise bu yıl reklamverenlerin ilgi göstermediği bir başka platform oldu.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap