AB motorlu taşıtlara uzaktan müdahale teknolojisini tartışıyor

shutterstock_109501475İngiliz The Telegraph gazetesi dün Avrupa Birliği (AB)'nin trafikteki motorlu araçları uzaktan durdurmak için gizli planlar içinde olduğunu yazdı. Habere göre polis, araçları gerekli durumlarda tek tuşla durdurabilecek.

AB'nin bu uygulaması, Telegraph'ın AB'nin üst düzey polis memurlarının toplantılarından ele geçirdiğini iddia ettiği belgelerde "uzaktan durdurma planı" adıyla bahsediliyor. Plan daha geniş ve kapsamlı bir izleme ve kontrol yasasının bir parçası. Yine bu belgelere göre, uygulama için Avrupa pazarına giren her aracın motoruna bir cihaz eklenecek ve bu yolla kontrol sağlanacak.

Henüz AB tarafından bir açıklamanın gelmediği habere ilişkin detaylarsa oldukça ilginç. Önümüzdeki 10 yılın sonunda hayata geçebilecek plana göre, araçlara eklenen cihazlar merkezi bir kontrol odasındaki polisler tarafında aktifleştirilebilecek. Aracın bir şüpheli ya da kaçak tarafından kullanılması durumunda, aracın yakıt akışı duracak ve kontak devre dışı kalacak.Uygulamayla, aksiyon filmlerini aratmayan tehlikeli araba kovalama sahnelerine de bir son verilmesi amaçlanıyor.

Haberde, yeni çerçevenin AB'nin teknoloji için yasalar geliştiren birimi olan ve Enlet olarak bilinen European Network of Law Enforcement Technologies'in ana hedeflerinden biri olduğu iddia ediliyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde ise AB'nin teknolojiyi geliştirmekte pek zorlanmayacağını öngörmek mümkün. Halihazırda benzer bir teknoloji örneği özel araçlar için General Motors tarafından geliştirilmişti. OnStar Stolen Vehicle Slowdown adı verilen teknoloji araçları, kullanıcıların talep etmesi durumunda GPS taikibiyle konumunu belirleyip, uzaktan durdurabiliyor.

Görsel kaynak: Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.