Türk Telekom'un girişim hızlandırma programı PİLOTT, ilk mezunlarını verdi.
11 farklı girişim; 12 haftalık eğitim maratonunun sonunda Türk Telekom'un üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleşen demo gününde projelerini tanıttılar. Ekip, pazar büyüklüğü, iş modeli ve ana fonksiyonlara sahip ürün kriterlerine göre değerlendirildi. Dereceye girenler de belli oldu ve ödüller sahiplerini buldu.
PİLOTT’un geçmişine kısaca değinmek gerekirse; 9 Eylül 2013’te açılan program çağrısı üzerine gelen 382 başvuru arasından seçilen 25 ekip, 15 Kasım’da Türk Telekom yöneticilerinin yaptığı değerlendirme sonucunda 11 ekibe düşürüldü.
Bu 11 ekibe 3 ay süren eğitim maratonu boyunca Türk Telekom yöneticileri ve girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimlerinden mentorluk, danışmanlık, yalın girişim, etkili sunum teknikleri, SEO ve SEM, 'growth hacking', kullanıcı arayüzü tasarımı ve girişim finansı üzerine çeşitli bilgi aktarımları yapıldı. Ayrıca her bir ekibe 10 bin TL çekirdek sermayesi imkanı sunulduğunu da ekleyelim.
Üç aylık süre boyunca ekipler; potansiyel müşterilerinden geribildirim toplamaya, mentorlarla beraber Türk Telekom ile yapılabilecek ticari işbirliği modelleri üzerinde çalışan prototip ürünlerini geliştirmeye devam ettiler. Ardından yukarıda da değindiğimiz gibi demo gününde sunumlarını gerçekleştiren ekipler arasından dereceye girenler ve ödül kazananlar dün belli oldu.
Programın birincisi MobiRoller oldu
Türk Telekom jürisinin yaptığı değerlendirme sonucunda 100 bin TL’lık girişim sermayesi desteğini almaya hak kazanan proje; bireysel ve kurumsal kullanıcıların pratik, hızlı ve ekonomik bir şekilde mobil uygulamalarını oluşturmalarına imkan veren SaaS (Software as a Service) tabanlı uygulama platformu MobiRoller oldu.
Jüri üyelerinin yaptığı değerlendirme sonucunda Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazanan ekipler ise MobiRoller, cubic.fm ve PEAK şeklinde belirlendi.
cubic.fm ve PEAK'den de kısaca bahsetmek gerekirse; cubic.fm, dinleyicilerine günlük aktivitelerine, lokasyon ve hava durumu bilgisine uygun müzikler sunmanın yanında kişilerin müzik keşfetmesini ve sosyal bir ortamda başkaları ile paylaşabilmesini sağlıyor. PEAK ise binalardaki iç hava sıcaklığını akıllı senaryolar ile optimum derecede tutarak bireysel ve kurumsal müşteriler için enerji ve maliyet tasarruf sağlıyor.
Silikon Vadisi turu kapsamında girişimlerin Google, Facebook ve Twitter gibi global devlerin ofislerini ziyaret edeceğini ve Silikon Vadisi'nde bulunan yatırımcılar ile girişimcileri tanıyacağını söyleyebiliriz.
PİLOTT’un 2 fazlık eğitimini başarıyla tamamlayan tüm ekipler yollarına PİLOTT mezunu olarak doğrulanmış bir iş modeli ve ana fonksiyonlara sahip bir ürün ile devam edecekler. PİLOTT'un bundan sonraki programları hakkındaki gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.