Samsung-Apple rekabetinde sayısal üstünlük hala Samsung'da

Samsung-Apple rekabetinde sayısal üstünlük hala Samsung'da

2013 yılına ait verilerin netleştiği şu günlerde çok sayıda rapor ve analiz de haber merkezimize gelmeye devam ediyor. Strategy Analytics tarafından bugün yayımlanan iki farklı rapor akıllı telefon pazarının 2013 yılında nasıl değiştiğine ışık tutuyor. (Raporların ilkine buradan ve ikincisine buradan erişebilirsiniz.). Bu verilere göre 2013 yılında mobil telefon sevkiyatı yüzde 5 oranında büyüyerek 1,7 milyar adede ulaştı. Tedarikçiler tarafından sevk edilen akıllı telefon sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 41 artarak 990 milyona yükseldi.

Akıllı telefon pazarında Samsung ve Apple rekabetinin (en azından adetler açısından) galibi ise yine Samsung. 2013 yılında akıllı telefon pazar payını yüzde 32'ye çıkaran Samsung, toplam 319,8 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi.

iPhone sevkiyatını geçtiğimiz yıl kaydedilen 135,8 milyon adetten 153,4 milyona çıkaran Apple'ın pazar payı yüzde 19,4'ten yüzde 15,5'e geriledi. 2014 ilk çeyrek rakamlarını henüz duyuran Apple, iPhone'la satış rekorları kırsa da şirket akıllı telefon pazarının üst ucunu domine ediyor. Şirketin daha düşük fiyat kategorilerindeki zayıflığı özellikle Hindistan gibi gelişmekte olan pazarlarda pay kaybetmesine neden oluyor. Bu segmentlerde daha başarılı olan Samsung'u pazar payı bazında Apple'la arayı açması, alt kategorilerde penetrasyonunu artırdığını gösteriyor.

strategy analytics

Apple ve Samsung 2013 yılındaki tüm akılı telefon sevkiyatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdi. Raporda pazarın ikinci lig oyuncuları LG, Huawei ve Lenovo arasında artan rekabete dikkat çekiliyor. 2013 yılında bu üreticilerin her biri pazarın üzerinde büyüme sağlamış görünüyor. 2013 yılı sonunda Huawei pazar payını yüzde 5,1, LG yüzde 4,8, Lenovo yüzde 4,6'e çıkardı. Huawei Avrupa'da hızlı büyürken, LG'nin Optimus modeli Latin Amerika'da, Lenovo'nun Android modelleri Çin'de büyümenin ana lokomotfileri oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.