Apple 2013'ün son çeyreğinde 51 milyon iPhone ve 26 milyon iPad satarak rekor kırdı

Apple 2013'ün son çeyreğinde 51 milyon iPhone ve 26 milyon iPad satarak rekor kırdı

Apple geçtiğimiz yılın Ekim-Aralık dönemini kapsayan, 2014 yılı birinci çeyrek sonuçlarını duyurdu. Apple 2013 yılı son çeyreğini 56,7 milyar dolarlık gelir, 13,1 milyar dolarlık kar ve hisse başına 14,50 dolar kazanç seviyesinde kapattı. Şirket geçtiğimiz yılın aynı dönemine gore gelirini yüzde 5,7 ve hisse başına kazancını yüzde 5 oranında artırmış oldu.

Apple’ın açıkladığı satış rakamlarına göre şirket, bu dönemde 51 milyon iPhone ve 26 milyon iPad’le bu iki ürün için tüm zamanların en iyi satış rakamlarına ulaştı. Şirket’in 2013’ün son çeyreğinde Mac satışları da 4.3 milyon’a ulaştı. iPod ise düşüş trendine devam etti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12,7 milyon adet satılan iPod, bu yıl yalnızca 6 milyon satılabildi. Bu dönemde iTunes satışları 2,4 milyar dolara ulaşırken, Apple App Store geliştiricilerine toplamda 15 milyar dolar ödedi.

Apple’ın 2014 ilk çeyrek sonuçlarını duyurduğu toplantıda, rekor seviyedeki iPhone ve iPad satışlarından memnun olduklarını belirten Apple CEO’su Tim Cook, "Diğer kullanıcılara gore en fazla tatmin olan, en sadık ve en bağlı müşterilere sahip olmayı çok seviyoruz" dedi.

Yine de Apple satış rakamları, iPhone 5C ve 5S, iPad air, iPad mini ve yeni MacBook Pro’yu piyasaya sürdüğü bu parlak döneme ilişkin analist tahminlerinin gerisinde kaldı. Bunun temel nedeni ise iPhone satışlarının 54 ile 57 milyon arasında gerçekleşmesi beklentisinin karşılanamamış olmasıydı. Rakamların açıklanmasının hemen ardından Apple’ın hisse senetleri yüzde 8 oranında değer kaybetti.

Kaynak: Bloomberg Kaynak: Bloomberg

Tim Cook, iPhone satışlarının için Amerika’da özellikle kargo şirketlerinden kaynaklanan stok sorunları nedeniyle düştüğünü ima etti. Apple CFO’su Peter Oppenheimer da iPad’in, stok sıkıntılarına ragmen 26 milyon satış rakamına ulaştığını belirterek Cook’u doğruladı. Oppenheimer, buna ek olarak Şirket bu sorunların önümüzdeki üç veya altı ay içinde düzelmesini bekliyor.

Amerika dışında, Apple’ın uluslararası satışları çeyrek gelirinin yüzde 63’ünü oluşturuyor. Şirketin büyümek için hedef pazar olarak gördüğü gelişmekte olan ülkeler arasında Apple, çeyrek bazda, geçtiğimiz yıla gore, Orta ve Doğu Avrupa’da yüzde 115, Latin Amerika’da yüzde 76 ve Orta Doğu & Afika’da yüzde 65 oranında büyüdü. Şirketin yakın zamanda China Mobile ile anlaşma yaptığı Çin’de büyüme oranı ise yüzde 20.

Aynı toplantıda Apple bir sonraki çeyrek için beklentileri de paylaştı. Buna gore şirket 2014 ikinci çeyreği için 42 ve 44 milyar dolar arasında gelir bekliyor.

Toplantıda Tim Cook’a bu yıl sonunda yeni ürün kategorilerinde yeni ürünler piyasaya sürüp sürmeyecekleri sorulduğunda, Cook'un cevabı Apple tutkunlarını sevindirecek nitelikteydi: “Evet, kesinlikle."

Görsel Kaynak: pisaphotography / Shutterstock.com

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.