Hemingway Modu ile yaratıcılığı artırmayı hedefleyen yazı yazma uygulaması: Draft

Hemingway Modu ile yaratıcılığı artırmayı hedefleyen yazı yazma uygulaması: Draft

Bugün işi yazı yazmak olan ya da yazı yazmayı sevenler için oldukça başarılı bir web uygulamasını sizlere tanıtacağız: Draft.

İçerisinde aynı zamanda versiyon kontrol mekanizması da sunan Draft; Mac, iPad ve iPhone'larda yer alan iA Writer uygulamasının bir nevi web versiyonu ve çok daha 'akıllısı' olarak konumlanmış.

Draft'ın yaratıcısı Nathan Kontny ile konuştuğumuzda uygulama üzerinde şu ana kadar 250 bine yakın doküman yaratıldığını öğrendik. Nathan Draft projesi için yaklaşık olarak 1 yıldır normalde de yaşadığı Chicago/ABD'den çalışıyormuş. Bu arada Nathan'a Draft projesindeki ekibi sorduğumuzda yanıtı çok enteresan oldu: "Salondaki masamda ben, kedim Tela ve köpeğim Bailey." :)

Kurucusu Nathan'ın geçmişinde 2 adet Y Combinator mezunu internet girişimi bulunduğunu, o girişimdeki hem tecrübesini hem de aldığı yatırımın bir kısmını Draft için de kullandığını söyleyelim. Draft ise bugüne kadar herhangi bir yatırım almamış. Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Nathan da; "Draft kendi kendini idare edebilen bir fikir, şu an yatırıma ihtiyacımız yok ve Draft için yatırım alacağımı sanmıyorum" şeklinde konuştu.

Screen Shot 2014-01-13 at 17.23.55

Draft için kısaca oldukça detaylı, fonksiyonel ve web tabanlı bir yazı yazma uygulaması diyebiliriz. Draft hem web tabanlı olup Evernote, Dropbox ve Google Drive gibi araçlarla entegre olabilmesi hem de fonksiyonel özellikleriyle yukarıda örneğini verdiğimiz iA Writer ve benzerlerinden ayrılıyor. Draft'ın Chrome eklentisini ise buradan indirebilirsiniz.

Yazıların içine 'to-do' ekleyebileceğiniz ve Vimeo gibi popüler platformlardaki video ile benzeri içerikleri embed edebileceğiniz Draft, ayrıca kullanıcılarına yazılarla ilgili detaylı bir analiz aracı da sunuyor. Bu araç vasıtasıyla yazıların ne zaman, nereden ve ne kadar süreyle okunduğu gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Draft'ta Evernote, Dropbox ve Google Drive gibi depolama araçlarıyla olduğu gibi Mailchimp'le de entegre olabilmeniz mümkün. Bunlara ek olarak Draft'ın kullanıcılarına sağladığı bir başka değer de online olarak çeşitli dokümanlar ve webcast'ler ile kullanıcılarına 'daha iyi yazma' eğitimleri vermesi.

Screen Shot 2014-01-13 at 17.25.43

Hemingway Modu ile yaratıcılığınızı arttırın

Bu arada Draft'ın en ilginç özelliklerinden biri de Hemingway Modu. Bu özellik aktif ettiğinizde ne yazarsanız yazın Draft silmenize izin vermiyor. Taa ki Hemingway Modu'ndan çıkana kadar. Nathan'a Hemingway modunu sorduğumuzda şu şekilde bir açıklama getirdi: "İnsanların içkiliyken yazması ya da sanatsal olarak bir şeyler üretmesi, daha sonra içkili olmadıklarında düzeltmesi bence oldukça mantıklı bir yol. Ki bu akımın öncülerinden biri de tarihte Ernest Hemingway şeklinde biliyor, ben de bu yüzden bu ismi kullandım."

Nathan ile konuştuğumuzda Draft'ın gelecek planları arasında yorum özelliği ekleme, kullanıcıların dosya yapısı oluşturmalarına izin vermek, detaylı editöryel akışlar yaratabilmek ve import/export özelliklerinin bulunduğunu öğrendik. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bugüne kadar üzerinde 250 bine yakın doküman oluşturulan Draft, niş bir pazarda yer almasına rağmen oldukça kullanışlı ve başarılı yapasıyla dikkat çekiyor. Geçmişinde Y Combinator da bulunan Draft ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Son olarak; sevdiklerinize hediye etmek üzere Draft hesabı satın almak için gifts.withdraft.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu arada Draft ile ilgili gelişmelerden haberdar olmak için Nathan'ın blog'unu ya da Twitter hesabını takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.