EFF’ye göre bilgilerinizi devletlerden en iyi koruyan teknoloji şirketi Twitter

EFF’ye göre bilgilerinizi devletlerden en iyi koruyan teknoloji şirketi Twitter

Özellikle geçtiğimiz yıl içerisinde hem Türkiye’de, hem de dünyada kullanıcı mahremiyetine dair konular çok sık gündeme geldi. Özellikle de ABD’deki NSA’in topladığı verilerin ortaya saçılması hem internet kullanıcılarını, hem de dev internet şirketlerini oldukça huzursuz etti. Pek çok firma özel mesajlarını şifreleyerek veya kendi topladığı verilere kısıtlamalar getirerek bu konularda belli bir oranda önlem almaya çalışsa da, suların durulduğunu söylemek pek mümkün değil.

Dijital dünyada kullanıcı hakları ve mahremiyeti konusundaki en aktif oluşumlardan biri olan Electronic Frontier Foundation (EFF) hangi teknoloji şirketlerinin kullanıcılarını devletlerin mahremiyet ihlallerine korumak adına daha fazlasını yaptığını ortaya koyan bir rapor hazırladı. Apple’ın Facebook’a, Dropbox’tan Google’a kadar hemen hemen tüm önemli şirketlerin yer aldığı raporun zirvesinde Twitter yer alıyor.

6 değerlendirme kriteri

EFF raporunda 18 dev teknoloji şirketini 6 farklı konudaki duruşları ile değerlendirmiş. Bunlar sırasıyla;

  1. Devletlerden arama için haklı nedenlerini göstermelerini istemek,
  2. Kullanıcılarını devletlerin bilgi talepleri konusunda bilgilendirmek,
  3. Şeffaflık raporları yayınlamak,
  4. Bilgi taleplerinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğine dair kanun güçlerini bilgilendirecek rehberler hazırlamak,
  5. Kullanıcılarının mahremiyetini mahkemede savunmak,
  6. Kullanıcılarının mahremiyetini millet meclislerinde savunmak.

Twitter birinci, Verizon sonuncu

6 maddenin tamamında EFF’den yıldız almayı başaran iki firma var. Bunlardan ilki Twitter, ikincisi ise ABD’de faaliyet gösteren internet servis sağlayıcısı Sonic.net.

Dropbox, Google, LinkedIn, SpiderOak ise 6’da 5 yapan firmalar. Bu 4 firmadan Google puanı kullanıcıları devletlerin bilgi talepleri konusunda bilgilendirmediği, diğer 3 firma ise kullanıcıların mahremiyetlerini mahkemede savunmadıkları için kaybetmişler.

Foursquare, Microsoft ve WordPress 4 yıldız almayı başarmışlar. Facebook, MySpace ve Tumblr ise 3 yıldızda kalmış. Amazon ve Comcast sadece 2 yıldız alabilirken, tek yıldızla yetinen firmalar şöyle; Apple, AT&T ve Yahoo. ABD’li telekom firması Verizon ise tek bir yıldız alamayan tek şirket.

Bakalım 2014 yılında kullanıcılarının mahremiyetini korumak konusunda hangi firmalar notlarını yükseltmek için daha çok çalışacak...

EFF’ye göre bilgilerinizi devletten en iyi koruyan teknoloji şirketi Twitter

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.