Yılbaşı haftasında mobil uygulama indirilme sayıları yüzde 50'den fazla büyüdü

Yılbaşı haftasında mobil uygulama indirilme sayıları yüzde 50'den fazla büyüdü

Distimo logoDistimo her ay düzenli olarak yayınladığı mobil uygulama pazarlarına özel raporunun Aralık 2013 edisyonunu dün yayınladı. Rapora ilk baktığımızda özellikle yıl başının etkisini Apple App Store ücretsiz ugulamalar kategorisinde gördüğümüzü söyleyebiliriz. Özellikle iTunes için verilen hediye kartlarının yurtdışında popüler olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte özellikle Aralık ortasından Ocak ayının ilk günlerine kadar indirilme ve gelir rakamlarnın çok ciddi arttığı görülüyor.

Noel günü, yani 25 Aralık'ta Apple App Store uygulamalarının indirilme sayısı normal günlere kıyasla yüzde 53, uygulamaların elde ettiği gelirler ise yüzde 56 oranında daha yukarda gerçekleşmiş. Bununla birlikte birçok mobil uygulamanın ve oyunun yılbaşına özel düzenlemeler yaptığını ve yılbaşı versiyonları çıkardığını biliyoruz; Bunlara Angry Birds Go!Cut the Rope 2, Clash of Clans'i örnek gösterebiliriz.

apple free

Apple App Store'da Aralık ayında ücretsiz uygulamalar kategorisine baktığımızda Kasım ayında listede yer alan yalnızca iki uygulamanın Aralık ayında da ''ücretsiz en popüler 5 uygulama'' listesinde olduğunu görüyoruz. Facebook ve Youtube uygulamaları listede kalmaya devam ederken 12 Days Of Gifts,Angry Birds Go!, Facebook Messenger listeye Aralık ayında giren uygulamalar.

android free

Aynı kategoride Google Play Store'a baktığımızda ise durumun çok daha stabil olduğunu görüyoruz. Kasım ve Aralık listesine yeni giren yalnızca bir uygulama varken daha çok 5 uygulama arasında sıralamanın değiştiğini görüyoruz. Skype – free IM & video calls listeye Aralık ayında yeni giren uygulama olurken, Facebook, WhatsApp Messenger, Facebook Messenger, Candy Crush Saga listede Kasım ayından bu yana kalmayı başarmış. Amazon App Store'da ise Candy Crush Saga listede yerini koruyan tek uygulamayken, Facebook, Netflix, Despicable Me: Minion Rush, Subway Surfers (Kindle Tablet Edition) listeye yeni giren uygulamalar olmuş.

apple paid

''Ücretli En Popüler 5 Uygulama'' listesine baktığımızda ise Kasım ayından iki uygulamanın listede olduğunu görüyoruz: Cut the Rope 2 ve Grand Theft Auto: San Andreas. Infinity Blade III ise listeye yeni giren uygulama. Google Play Store tarafında ise Kasım ve Aralık ayındaki en popüler 5 ücretli uygulamanın aynı olduğu, sadece kendi aralarında yer değiştirdiği görülüyor. Amazon App Store'da ise Kasım ayından üç uygulama listede kalırken, OfficeSuite Professional 7, THE GAME OF LIFE (Kindle Tablet Edition) listeye yeni dahil olan uygulamalar.

android paid

market growth

Yılın son ayında Apple App Store ve Google Play Store pazar payları ise Apple App Store yüzde 63, Google Play Store yüzde 37 olarak gerçekleşmiş. Apple pazar payı olarak 2013'ü lider olarak kapatıyor, ancak bu oranların Haziran 2013'te Apple App Store için yüzde 68, Google Play Store için yüzde 32 olduğunu hatırlamakta fayda var. Yani 6 aylık zaman dilimde Apple yüzde 5 pazar payı kaybetmiş. Distimo'nun raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.