Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarların yüzde kaçı Mac?

Türkiye'de satılan dizüstü bilgisayarların yüzde kaçı Mac?

Bir kafede ya da kütüphanede çalışırken veya ilk defa bir şirketin ofisini ziyaret ettiğinizde hiç dizüstü bilgisayarların yüzde kaçının Mac olduğunu düşünmüş müydünüz? Bu yazıda Türkiye'de bulunan dizüstü bilgisayarların tahmini olarak yüzde kaçının Mac olduğu yönünde bilgi vermesi adına sizlerle bir grafik paylaşacağız.

Aşağıda detaylarını bulabilceğiniz grafiğe göre Webrazzi PRO'nun da veri ortaklarından biri olan Gold.com.tr'de 2013 yılının dördüncü çeyreğinde satılan dizüstü bilgisayarların yüzde 7'sini Mac'ler -tüm alt model dahil- oluşturuyor.

Fiyat avantajı sebebiyle Mac sahibi olmak isteyen önemli bir kesimin cihazlarını Amerika'dan getirttiğini ya da bizzat getirdiğini düşünecek olursak ülkemizdeki dizüstü bilgisayarların yüzde 10'dan fazlasının Mac olduğu tahmini yapılabilir.

Gold.com.tr'den aldığımız ve hemen aşağıda bulabileceğiniz grafiğe göre 2011 yılında Mac satışlarını tüm dizüstü bilgisayarlar ile kıyasladığımızda yılın çeyrek dilimleri için sırasıyla yüzde 3, 2, 1 ve 3 rakamlarını görüyoruz. 2012 yılında ise genele baktığımızda küçük bir büyüme ile yüzde 4, 2, 3 ve 2 rakamları ortaya çıkıyor.

Çok kısa bir süre önce geride bıraktığımız 2013 yılında ise satılan tüm dizüstü bilgisayarların 1. çeyrekte yüzde 6, ikinci çeyrekte yüzde 5, üçüncü çeyrekte tekrar yüzde 6 ve dördüncü çeyrekte de yüzde 7'si Mac olarak görünüyor.

turkiyede-satilan-dizustu-bilgisayarlarin-mac

Bir başka deyişle Gold.com.tr'de 2013 yılının Ekim-Kasım-Aralık aylarında satılan bilgisayarların yüzde 7'sini Mac cihazlar oluşturuyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi özellikle 2012 ile 2013 yılları arasındaki artış oldukça dikkat çekici.

İstanbul'da açılacak olan Apple Store muhakkak satışlara etki edecektir

Tabii konuyla ilgili akıllara gelen detaylardan biri de Apple'ın Şubat ayı içerisinde İstanbul'daki ilk Apple Store'u açacak olması. Apple Store'un açılmasıyla birlikte Türkiye'deki bilgisayar kullanıcıları fiyat, bakım, eğitim, çeşitli özelleştirme imkanları ve yeni modellere daha erken sahip olma gibi avantajlara sahip olabilecekler. Bu durumun da Mac'in tercih oranını arttıracağı şüphesiz.

Apple'ın Mac ile ABD'deki payı yüzde 15 civarında

Bu arada ABD'deki rakamlara bakacak olursak da Apple'ın Mac ile PC pazarında 2013'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 15 civarında bir paya sahip olduğunu görüyoruz. Bu yazı ve yazıdaki rakamlar eminim sayılarla arası iyi olan okurlarımız aklına sık sık gelecektir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.