Türkiye'de internete gelecek yeni düzenlemelerin tartışıldığı şu günlerde, Gençlik ve Spor Bakanlığı gençlerin sosyal medya kullanım davranış ve tutumlarına yönelik bir araştırma yayınladı. Gençleri daha yakından tanımak için yapıldığı belirtilen araştırma, diğer devlet daireleriyle karşılaştırıldığında önemli bir adım sayılabilir.
Ankete göre sosyal medyada gençlerin en önem verdiği konu yüzde 37 ile özgürlük. Özellikle öğrenci, bekar ve Twitter kullanıcıları için daha da önemli olduğu belirtilen raporda özgürlüğü, güvenirlik, dürüstlük ve paylaşımcılık takip ediyor. Gezi olaylarından sonrasına denk gelen anket, Suat Kılıç'ın bakanlığı döneminde, Temmuz ve Eylül ayları arasında gerçekleştirilmiş. Anket, niceliksel araştırma yöntemi kullanılarak 26 ilde 15-29 yaş arası 2057 kişinin katılımıyla yapılmış. Bu kitleye sadece üniversite öğrencileri değil, çalışan, çalışmayan, evli, çocuklu gibi farklı genç profilleri de dahil edilmiş. Araştırmada yer alan gençlerin yüzde 77’si bekar, yüzde 14’ü çocuk sahibi, yüzde 40’ı çalışan, yüzde 14’ü lise öğrencisi, yüzde 7’si ise ev hanımı.
Anket ve katılımcılarıyla ilgili bilgi verdikten sonra gelelim sonuçlara; Araştırmaya katılan internet kullanıcısı gençlerin yüzde 96’sı sosyal medya kullanıcısı. Bunların yüzde 40’nın annesi, yüzde 47’sinin de babası sosyal medya kullanıyor. Bakanlık, gençlerinin yanı sıra ebeveynlerin de sosyal medya ile bir ilişki içinde olduğu sonucuna varmış.
Araştırma sonuçlarına göre gençlerin yüzde 62’si sosyal medyaya en çok evlerindeki dizüstü bilgisayarlardan bağlanıyor. Gençlerin yarısı akıllı telefon üzerinden sosyal medyayı kullanıyor. Araştırmaya göre internet kafelerde sosyal medya kullanımı ise daha çok Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde genç erkeklerde görülüyor. İstanbul’da evde dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve iş yerindeki bilgisayardan, Ege’de evde dizüstü bilgisayardan ve Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde internet kafelerden sosyal medyaya ulaşılıyor.
Gençlerin yüzde 86’sı sosyal medyaya günde en az bir kere, yüzde 72’si ise her gün birkaç kere bağlanıyor. Her üç gençten birisi sosyal medyada en az üç saat geçirmekte. Özellikle 15-17 yaş grubu, bekarlar ve ortaöğretim ve altı mezunlarda bu oran daha yüksek. Araştırmanın çarpıcı verileri arasında yer alan diğer bir bulgu ise sosyal medyada altı saat ve üzeri vakit geçirenlerin oranının yüzde 13 olması.
Araştırma sonundaki verilere göre gençlerin yüzde 89’u sosyal medyada listelerindeki kişi ve kurumların paylaştıklarını takip ediyor ve yüzde 88’i arkadaşlarının paylaştıklarına yorum yapıyor. Bakanlığın buradan çıkardığı sonuçsa, gençlerin çoğunun sosyal medyada pasif değil, aktif olduğu yönünde. Ayrıca tespit ettiği konular arasında sosyal medyada görsel yükleme, yazı yazma/tweet atma faaliyetlerinin yoğun bir şekilde olduğu yer alıyor.
Gençlerin yarısı sosyal medyada tartışmaya/polemiğe en az bir kere girdiğini belirtiyor. 15 – 17 yaş grubu, erkekler, öğrenciler ve bekârlarda bu oran daha yüksek. En az birkaç kez böyle bir durumu tecrübe edenlerinse daha çok genç erkekler, bekarlar ve Twitter kullanıcıları olduğu görülüyor.
Anket sonucunda gençlerin en çok kullandığı sosyal ağ Facebook olarak beliriyor. Facebook’u ikinci sırada yüzde 57 oranla, Youtube ve Instagram'ın bir arada toplandığı 'görsel paylaşım siteleri' grubu takip etmiş. Burada Twitter'ı önemsiz göstermek için mi yapılmış bilinmez ama Youtube ve Instagram'ı video-görsel paylaşım siteleri altında birleştirince Twitter yüzde 45'le üçüncü sırada yer almış.
Sosyal medyanın kullanım amacı: Bilgi edinme
Gençlerin yüzde 60’ının sosyal medyayı eğlence amacıyla kullandığı belirtilen raporda, yüzde 59’unun ise bilgi alma/sağlama amacı taşıdığı tespiti yapılıyor. Birden fazla seçeneğin işaretlenebildiğini farkettiğimiz bu soruda, bakanlığın çıkarımı sosyal medyanın gençler açısından sadece eğlence değil aynı zamanda geleneksel medyanın alternatifi olduğu şeklinde.
Gençlerin sosyal medyayı çeşitli açılardan politik/toplumsal bir platform olarak gördüğü, çıkarılan sonuçlardan biri. Gençlerin yüzde 56’sı ‘sosyal medyanın kitleleri harekete geçirme gücü olduğunu' düşünüyor. Sosyal medyanın bir medya kanalı olmasına ilişkin irdelenen ‘sosyal medyanın geleneksel medyanın alternatifi olduğu’ ve ‘ana akım medyada yer verilmeyen haberlere ulaşmayı sağladığı’ ifadelerine ise gençlerin yarısından fazlası katılıyor.
Dönemin bakanı Suat Kılıç'ın şu an görevde olmadığını ve aynı dönemde anket yaptıran Kütahya Milletvekili Prof. Dr. İdris Bal'ın AK Parti'den istifa ettiğini paylaşalım. O dönemde İdris Bal'ın hazıldağı Radikal'de yayınlanan gezi raporuna buradan ulaşabilirsiniz. Bakanlığın hazırladığı 207 sayfadan oluşan raporla ilgilenenler buradan ulaşabilirler.