Dijital müzik satışları tarihinde ilk defa geriledi

Dijital müzik satışları tarihinde ilk defa geriledi

Apple’ın 2003 yılında yaptığı ilk anlaşmalarla hayata geçirilen iTunes'un müzik satışları, o tarihten bu yana beklentilerin üzerindeki büyümesini sürdürdü. 20 milyonun üzerinde şarkının dijital olarak satışını sağlayan iTunes bu anlamda hem müzik endüstirisi için son derece önemli bir dağıtım kanalı haline geldi, hem de pek çok farklı iş modeline ilham verdi.

Fakat araştırma şirketi Nielsen’in SoundScan raporu 2013’te tarihinde ilk kez dijital müzik satışlarının gerileme gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu konuda en çok verinin yer aldığı ABD’deki dijital müzik satışlarının incelendiği rapora göre 2012’de 1,34 milyar adete ulaşam şarkı satışı, geçtiğimiz yıl yüzde 5,7 oranında gerileyerek 1,26 milyarda kaldı.

Fakat müzik satışlarının azaldığı tek alan dijital kanallar da değil.

Raporda dikkat çeken diğer bir nokta dijital albüm satışları. SoundScan’de yer alan verilere göre dijital albüm satışlarında da düşüş var fakat oranı şarkı satışlarındaki kadar büyük değil. 2012 yılında 117,7 milyon adet olan albüm satışları, 2013’te yüzde 0,1 azalarak 117,6 milyona gerilemiş durumda.

Konuya daha geniş bir açıdan bakıldığında aslında albüm satışlarında kayda değer bir düşüş görülüyor. Örneğin 2012’de 316 milyon olan albüm satışları 2013’te yüzde 8,4 azalarak geçtiğimiz yıl 289 milyonda kalmış.

CD satışlarındaki düşüş ise daha da büyük. Bir yıl önceye göre yüzde 14,5 azalan CD satışları 2013’te 165 milyona düşmüş. Plak satışları ise bir yılda 6 milyondan 4,5 milyona gerilemiş.

SoundScan’in bu rakamlarına göre ABD’deki toplam albüm satılarının yüzde 57,2’sini CD, yüzde 40,6’sını dijital ve yüzde 2,2’sini plaklar oluşturuyor.

Bu sırada özellikle dijital müzik açısından bakıldığında albüm satışlarının azalması ile birlikte, Spotify, Pandora ve benzeri çok sayıda abonelik modeline sahip servisin de yükselişte olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. Bu da aslında müzik sektöründe bir daralma değil, şekil değiştirme dönemi içerisinde olduğumuzun bir göstergesi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.