Flurry'ye göre yurtdışı tatil dönemlerinde değişen mobil alışkanlıklar

Flurry'ye göre yurtdışı tatil dönemlerinde değişen mobil alışkanlıklar

Son yıllarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere yurtdışında yaşanan tatil dönemleri sonrasında konuşulan konulardan biri de insanların mobil alışkanlıkları ve e-ticaret eğilimleri oluyor.

Öyle ki bu bayram dönemlerinde çoğu mobil uygulama geliştirici önemli kampanyaların altına imza atarken, e-ticaret siteleriyse trafiğinin büyük bir çoğunluğunu mobilden sağlıyor.

Mobil uygulamalar için bir analiz aracı olan Flurry, bu tatil dönemlerini mercek altına alarak blog'unda önemli veriler yayınladı. Bu yazıda sizlere söz konusu verilere yer vererek konuya biraz rakamsal açıdan yaklaşacağız.

İlk olarak yurtdışında insanların Noel tatilinde çok daha fazla mobil uygulama indirdiklerini söyleyebiliriz. 400 bin uygulamayı inceleyen Flurry'nin verdiği rakamlara göre Noel'de indirilen uygulama sayısı normal bir günden yüzde 91 oranında daha fazla. Diğer yandan bu oranın 2011 ve 2012'deki Noel'lerde daha da fazla olduğunu belirtmekte yarar var.

flurry-mobil-1

Yukarıda bahsettiğimiz, bu Noel'de geçen yıllara göre meydana gelen düşüşün sebebi olarak insanların yeni mobil cihaz edinme oranlarının azalmasını gösterebiliriz. Geçtiğimiz Noel tatillerinde insanlar çok daha fazla şekilde yeni akıllı telefon ya da tablet satın aldıkları için cihazlarını kullanma oranları da normalin çok daha üzerinde oluyordu. Ancak bu konuda yaşanan doygunlukla beraber 2013 Noel tatilinde her ne kadar normalin üzerinde indirilme sayılarına ulaşılsa da geçen senelerin altında kalındı.

En çok mobil oyunlar indiriliyor

Ve gelelim insanların Noel gibi tatillerde indirmeyi tercih ettikleri uygulama türlerine. Flurry'nin hazırladığı ve hemen aşağıda bulabileceğiniz grafiğe göre Aralık ayının ilk 21 gününde gerçekleşen indirilmeler 1 olarak kabul edilmiş. 2013 Noel tatilinde oyun kategorisinde gerçekleşen indirilme miktarı ise normalin 2 katının da üzerinde. Oyunlardan sonra en çok tercih edilen uygulama kategorileri ise sosyal ağlar, medya ve "lifestyle" uygulamalar.

flurry-mobil-2

Flurry'nin açıkladığı bu verilerin haricinde Noel başta olmak üzere Şükran Günü gibi tatil dönemlerinde insanların e-ticaret'in de seyrinin değiştiğini söyleyebiliriz. Örneğin bu yıl için Mixpanel'in açıkladığı rakamlara göre tatil döneminde oluşan trafiğin yüzde 90 gibi çok büyük bir kısmı mobilden geçiyor. Mobilin içinde tabletlerin payı ise yüzde 25 civarında.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.