Silikon Vadisi ayrı bir eyalet mi oluyor?

İnternet ve teknoloji sektörü özellikle son yıllarda gösterdiği son derece hızlı büyüme ile dikkat çekiyor. Özünde sadece 0 ve 1'lerden oluşan internet sitelerinin nasıl milyarlarca dolarlık değerlemelere ulaştığı geleneksel ekonomiye daha alışık olanlar için hala gizemini korurken, internet şirketleri giderek internet dışına taşmaya başlıyorlar.

Google’ın robotik alanındaki alışveriş furyası muhtemelen bunun en güncel örneklerinden biri. Durum böyle olunca internet sektörünün başkendi sayılabilecek Silikon Vadisi de bu büyümeden nasibini alıyor. Öyle ki yatırımcı Timothy Draper ABD'nin Kaliforniya eyaleti içerisinde yer alan Silikon Vadisi’nin ayrı bir eyalet olarak kabul edilmesine dair bir öneri sundu.

Eğer öneri kabul edilecek olursa Kaliforniya, biri Silikon Vadisi olmak üzere toplam 6 farklı eyalete ayrılmış olacak…

“Var olan düzenin bu şekilde devam etmesi mümkün değil. Sektörün var olan genişliği ve ilgi alanlarının çeşitliliğini savunmak mümkün değil” diyen Draper’ın başlattığı “Six Californias” hareketi başta yeni Silikon Vadisi eyaleti olmak üzere tüm Kaliforniya’nın altyapı ve diğer konularda daha iyi yönetilmesini hedefliyor.

Silikon vadisi

Aralarında Down'ın da (veya eski adıyla Bang with Friends) yer aldığı çok sayıda yatırımı bulunan Draper, henüz hareketin arkasında büyük bir destekçisinin olmadığını fakat görüştüğü önemli kişiler arasından konuya sempati ile bakan çok fazla kişi olduğunun altını çiziyor. Öneri 1 milyon imzaya ulaştığında ayrı bir basın toplantısı düzenleyeceğini söyleyen Draper, Six Californias’ın hayata geçeceğinden umutlu.

Fakat var olan hali ile önerinin hayata geçebilmesine dair henüz net bir ışık yok. ABD’de herkes her hangi bir konuda senatoya öneri sunabiliyor ve bu önerilerin kabul edilmesinde etkili olan 2 faktör büyük oranda arkasındaki halk desteği ile lobi gücünden ibaret.

Silikon Vadisi’nin daha özerk bir yönetime kavuşarak teknoloji ve internet sektörünün gelişmesine dair görüşlerini daha ciddi bir şekilde duyarabilmesini sağlayama potansiyeline sahip bu önerinin alacağı destek şu an için belirsiz. Fakat dev teknoloji ve internet şirketlerinin lobi faaliyetleri için milyonlarca dolar ayırıyor olması, ciddiyet gördükleri taktirde bu projeyi de desteklemelerini sağlayabilir ve işte o zaman belki de dünya çapında internet sektörü için ilginç bir kapı aralanması mümkün olabilir...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.