Bitcoin son zamanlarda epeyce çalkantılı günler geçiriyor. Fakat bu Bitcoin’in dünya çapında her geçen gün daha fazla ilgi görmesine de engel olmuyor. Devletlerin büyük kısmı Bitcoin’e halen mesafeli duruyor olsa da kullanan kişilerin sayısının artıyor olması, Bitcoin ile ödeme kabul edenlerin de sayısının artmasına neden oluyor.
Webrazzi Ödeme 13’te bu konuyu konuşmak üzere BTCTurk kurucu ve yönetim kurulu başkanı Kerem Tibuk bizlerleydi. BTCTurk, sizlere daha önce tanıtmış olduğumuz Türk pazarına hitap eden ilk BTC borsası. Kerem Tibuk konuşmasına öncelikle Bitcoin ve BTCTurk ile ilgili genel bilgiler vererek başladı.
Kerem Tibuk’un Arda Kutsal ile birlikte gerçekleştirdiği sohbetin en ilgi çekici kısımları da tahmin edebileceğiniz gibi rakamların konuşulduğu kısımlardı.
Tibuk şu anda BTCTurk’ün sadece Türkiye pazarına hitap eden bir borsa olduğunu ama asıl hedeflerinin küresel çapta hizmet veren borsalardan biri haline gelmek olduğunu belirtti.
Şu anda BTCTurk’ün toplam üye sayısı 10 bini geçmiş durumda. Fakat bu üyelerin tamamı aktif işlem yapmış değil, sistemde gözlem yapmakla yetiniyor. Aktif işlem yapmış üye sayısı ise 3 bine ulaşmış.
BTCTurk üzerinde gerçekleşen işlem hacmi Bitcoin’in değerinin dalgalanması ile doğru orantılı. Fiyatların hızlı artığı veya düştüğü dönemlerde artan işlemler nedeniyle BTCTurk üzerinde 24 saatlik periyodda ulaşılan en yüksek hacim 2 milyon TL olmuş. Daha sakin diyebileceğimiz zamanlarda ise ortalama işlem hacmi 500 bin TL civarında gerçekleşiyor. Bunun sadece 3 bin aktif üye ile gerçekleştiğini anımsatalım.
1 Temmuz da açılmış olan BTCTurk, regüle edilmeyen Bitcoin dünyasında kendi regülasyon sistemini geliştirmiş durumda. Tibuk bunu “yasal olarak regüle edilmiyor olmamıza ragmen, regüle edilseydik işlemleri nasıl yapardık diye düşündük ve kullanıcıları onaylama ve günlük 20 bin TL banka işlem hacmi getirdik” şeklinde açıklıyor.
Dünyada ise şu anda 24 saat içerisinde 50 – 100 milyon dolar arası Bitcoin işlemi gerçekleştiğini söyleyen Tibuk, bugünkü değerleme üzerinde piyasadaki toplam Bitcoin’in değerinin 6 – 7 milyar dolar olduğunu belirtiyor. İşlem hacmi açısından ise Bitcoin’in PayPal’in işlem hacminin yüzde 80’ine ulaştığını belirtiyor.