iOS kullanıcıları oyunları Android kullanıcıları uygulamaları daha çok seviyor

iOS kullanıcıları oyunları Android kullanıcıları uygulamaları daha çok seviyor

Mobil uygulama geliştiricilerin yakından tanıdığı ve mobil uygulamalarda kullanılan en popüler 3. parti araçlardan biri olan Distimo, düzenli olarak yayınladığı ‘Top Global Apps’ isimli mini raporunu Kasım  2013 için yayınladı.

Dünya üzerinde en popüler 3 uygulama mağazası (App StoreGoogle Play StoreAmazon Appstore) verilerinin yer aldığı raporda  ''Top 5 Free/Paid/Grossing Apps'' başlıklı kategorileri altında ay içerisinde kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen uygulamalar listeleniyor. Uygulama mağazalarınında büyüme oranları raporda yer alan diğer önemli bilgiler arasında.

Ekim ayı ile karşılaştırdığımızda Apple App Store'da yer alan ''Top 5 Free Apps'' listesinde geçen aydan bu yana kalmayı başarabilen iki tane uygulama olduğunu görüyoruz. Facebook ve Youtube uygulamaları listedeki yerini korurken Clumsy Ninja, My Talking Tom ve son zamanlar gözde oyunu Bitstrips listeye Kasım ayı itibariyle giren uygulamalardan. ''Top 5 Paid Apps'' kategorisine baktığımızda ise PlagueBackflip MadnessHeads Up! listeye yeni dahil olurken Minecraft – Pocket Edition ve Angry Birds Star Wars II listede kalmayı başaran iki uygulama olarak dikkat çekiyor.

Screen Shot 2013-12-05 at 22.11.52

Android uygulama mağazasındaysa ''Top 5 Free Apps'' kategorisinde dört servis/hizmet uygulamasının yanında yalnızca bir oyunun yer  aldığını görüyoruz. Aynı kategoride Apple App Store'da üç oyun, iki  uygulama olduğunu, Amazon App Store'da ise tamanının oyun olduğunu görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda iOS ve Amazon AppStore kullanan kullanıcıların ''Top 5 Free Apps'' kategorisinde çoğunlukla oyunları tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Screen Shot 2013-12-05 at 22.12.04

''Top 5 Paid Apps'' kategorisinde ise Google Play Store'da SwiftKey KeyboardTitanium Backup PRO Key ★ rootMinecraft – Pocket EditionNova Launcher PrimePoweramp Full Version Unlocker uygulamalarının yer aldığını görüyoruz ''Top 5 Free Apps'' kategorisinde olduğu gibi ''Top 5 Paid Apps'' kategorisinde de Play Store özelinde baktığımızda uygulamaların oyunlardan daha popüler olduğunu söyleyebiliriz. Amazon App Store'da ise ''Top 5 Free Apps'' kategorisinde olduğu gibi ''Top 5 Paid Apps'' kategorisindeki uygulamalarının tamamının oyun olduğunu görüyoruz. ''Top 5 Grossing Apps'' kategorisine baktığımızda ise tamamiyle oyunların hakimiyetini görüyoruz. Apple App Store'da listede yer alan uygulamaların tamamı oyun olurken, Google Play Store'da da  bu durum değişmiyor ve 5 uygulamanın hepsi oyun.

Screen Shot 2013-12-05 at 22.12.10

Genel olarak bir değerlendirme yapacak olursak ''ilk 5 uygulama'' özelinde baktığımızda ücretsiz kategorisinde Amazon App Store kullanıcıların tamamiyle oyunlara yöneldiğinde, Apple App Store'da dengeye yakın olduğunu bunun yanında Google Play Store'da ise hizmet/servis uygulamalarının kullanıcıların tercihinde olduğunu söyleyebiliriz. ''Ücretli uygulamalar'' kategorisinde ise Apple App Store'da kullanıcıların oyunlara ağırlık verdiğini Google Play Store'da ise ücretsiz kategorisindeki gibi kullanıcıların servis/hizmet uygulamalarına yöneldiğini görüyoruz Amazon AppStore'da ise durum değişmiyor ve kullanıcılar ağırlıklı olarak oyunlara yöneliyor.

Screen Shot 2013-12-05 at 22.12.20

Uygulama marketlerinin pazar paylarına baktığımızda 6 aylık süreçte ciddi sayılabilecek bir değişim olduğunu görüyoruz. Haziran 2013'te Apple App Store %74'lük bir pazar payına sahipken Kasım 2013'te bu oran %64'e gerilemiş durumda. Ancak Distimo'nun aktardığı bilgiye göre Apple App Store gelir olarak rakiplerinin çok önünde. Özellikle Apple App Store'da çekişmeli bir rekabetin olduğunu gördüğümüz uygulama listelerinde gelecek ay durumun nasıl olacağını takip ederek sizlere aktarıyor olacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.