Mobil cihazlardaki sosyal mesajlaşma uygulamaları şu sıralarda en güzel günlerini yaşıyorlar. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kullanıcının iletişim için artık bir numaralı tercihi akıllı telefonlarındaki mesajlaşma uygulamaları. Durum böyle olunca küresel çaptaki rekabet de hızla artıyor.
Üstelik kullanıcılar bu mesajlaşma uygulamalarını sadece yakınları ile iletişim halinde kalmak için değil, iş bağlantılarını kurmak ve sürdürmekten yeni arkadaşlar bulmaya kadar çok farklı amaçlar için kullanıyorlar.
Seçeneklerin çok olması, kullanım amaçlarının farklılık göstermesi ve kültürel değişkenlerin doğrudan etkilediği bu rekabet ile ilgili son rapor Facebook Messenger’ın eskiden olduğu kadar rahat bir konumda olmadığını gözler önüne seriyor…
OnDevice tarafından ABD, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Çin’de 3.759 kişi ile gerçekleştirilen bir araştırma sosyal mesajlaşma uygulamaları arasındaki rekabette Whatsapp’ın küresel lider olma yolunda hızla ilerlediğini gösteriyor.
Araştırmaya göre Facebook Messenger’ın en çok tercih edilen sosyal mesajlaşma uygulaması olduğu tek bölge ABD. Whatsapp ise incelenen 5 bölgenin 3’ünde (Brezilya, Endonezya ve Güney Afrika) lider durumda. Çin’de ise WeChat’in üstünlüğü görülüyor.
Toplama bakıldığında Whatsapp haftada en az 1 kez kullanılan alternatifleri arasında yüzde 44 ile birinci sırada. Ardından yüzde 35 ile Facebook, yüzde 28 ile WeChat geliyor. Sosyal mesajlaşma aracı olarak da kullanılan Twitter yüzde 19 ile dördüncü sırada yer alırken onu yüzde 17 ile BlackBerry Messenger ve yüzde 16 ile Skype takip ediyor.
Her ne kadar farklı bölgelerde farklı uygulamalar öne çıkıyor olsa da kullanıcıların tercihleri çeşitli. Örneğin Endonezya ve Güney Afrika’da kullanıcılar ortalama 4 farklı sosyal mesajlaşma uygulaması kullanıyorlar. Bunun nedeni ise tanıdıklarının farklı uygulamaları tercih etmeleri ve hepsiyle birden iletişim halinde kalabilmek için çeşitli uygulamalara ihtiyaç duymaları.