Mobil cihaz ve reklamlarla ilgili Mobile Mix raporundan öne çıkanlar

Mobil cihaz ve reklamlarla ilgili Mobile Mix raporundan öne çıkanlar

Mobil hız kesmeden büyümesini sürdürüyor. Öyle ki önümüzdeki 5 yıllık süre içerisinde yüzde 300’ün üzerinde bir büyüme bekleniyor. Cihazların çeşitlenmesi, uygulamaların her geçen gün daha fazla ihtiyaca karşılık verebilmesi PC’lerin yaygınlığa kavuştuğu ilk zamanları anımsatıyor.

Mobil reklam ve ticarileştirme konusunda faaliyet gösteren Millenial Media’nın 2013’ün üçüncü çeyreği için yayınladığdı “Mobile Mix” raporu, hızlı yükselen mobil ekosisteme dair en son verileri içeriyor.

İşte cihazlar, işletim sistemleri, üreticiler, uygulamalar ve mobil trendlere dair ekosisteme dair en güncel veriler…

Millenial Media’nın paylaştığı rakamlara göre tüm cihazlar arasında en fazla gösterim sağlayan cihaz yüzde 20,73 ile iPhone. Arkasından yüzde 12,24 ile Samsung Galaxy S serisi geliyor. Üçüncü ve dördücü sırada ise Apple’ın listedeki diğer iki cihazı iPad (yüzde 7,95) ve iPod Touch (yüzde 6,28) geliyor. Beşinci sırada yüzde 3,86 ile BlackBerry Curve bulunuyor. Listedeki 20 cihazdan ilk dörtteki 3 Apple cihazının dışında, 3 de BlackBerry yer alıyor. Samsung ise 7 cihaz ile listede en fazla karşımıza çıkan firma.

Mobil

Üreticilere bakıldığında zirvede yine Apple var (yüzde 34,99). Onu Samsung yüzde 29,58 ile takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 7,09 ile BlackBerry görülürken arkasından yüzde 4,80 ile LG ve yüzde 3,57 ile HTC sıralanıyor.

Rapora göre iOS7’nin yayınlanması en çok iletişim, spor ve yaşan tarzı uygulamalarına yaramış. iOS 7 ile birlikte Millenial Media iletişim uygulamalarının gösterimlerinin 3, spor ve yaşam tarzı uygulamalarının ise 6 kat arttığını gözlemlemiş.

Toplam gösterimlerde Android açık ara önde görünüyor. Tüm gösterimlerin yüzde 56’sına ulaşan Android’in hemen arkasından ise yüzde 37 ile iOS geliyor. Üçüncü sıradaki BlackBerry OS’un payı ise yüzde 6.

En çok gösterim sağlayan uygulama kategorilerinin zirvesinde bir önceki çeyrekte olduğu gibi oyunlar yer alıyor. İkinci sıradaki Müzik ve eğlence kategorisi de yerini koruyor. Fakat mobil sosyal medya uygulamaları geride bıraktığımız çeyreğe göre bir sıra yükselerek üçüncü sıraya yükselirken, iletişim uygulamalarını da dördüncü sıraya yerleştirmiş.

Mobil

Daha önce listede olmayan Spor kategorisi artık 10. sırada ve tüm spor uygulamalarının yüzde 59’unda futbol önde görünüyor.

Bazı kategoriler mobilde masaüstü cihazlarda olduğundan daha gösterim sağlanıyor. Fotoğraf bunlardan biri. Tüm fotoğraf uygulamalarının yüzde 92’si mobil cihazlarda ve sadece yüzde 8’i masaüstü cihazlarda kullanıyor. Fakat portallar söz konusu olduğunda ise bu kez yüzde 75 ile masaüstü öne çıkıyor.

Tıklama oranları açısından akıllı telefon ve tabletler arasında da bazı farklılıklar göze çarpıyor. Örneğin verimlilik uygulamalarında akıllı telefonların CTR oranı tablete göre epeyce yüksek. Diğer taraftan seyahat uygulamalarında bu kez tabletlerin CTR oranı akıllı telefonlara göre üstün görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.