San Fransisco merkezli girişim Achievemint, sağlıklı yaşam davranışlarını; Fitbit, Moves, Foursquare, Twitter, Facebook vb. onlarca araç ile entegre olarak takip ediyor, puanlandırıyor ve tüm bu mecralardaki başarımı para ile ödüllendiriyor.
Para ödülü henüz sadece Amerikan vatandaşları için geçerli olsa da davranışlarınıza dair sayısal ve görsel geribildirim alma konusunda bir kısıt yok.
Kurucularından Mikki Nasch, işe başlarken olabildiğince objektif bir yaklaşım sağlamaya çalıştıklarını söylüyor. Bunun bir sonucu olarak da koşmak, sağlıklı yaşam ile ilgili bir makale paylaşmak ya da kiliseye gitmek gibi farklı türden birçok davranışı kapsayan bir kurgu ortaya çıkmış.
Ekip aynı objektifliği oyunlaştırma kurgusuna da yansıtmış denebilir. Herhangi bir narrative (öyküleştirme) kullanmadan sadece davranışları puanlaştırmayı ve her 25.000 puanı 25$ ile ödüllendirmeyi tercih etmişler.
Bu sade oyunlaştırma kurgusu sayesinde, kendi belirledikleri bir doğruyu kullanıcılara zorlamak ve onları genel geçer bir hedefe koşturmak yerine kullanıcıların hayat biçimlerine uyum sağlayacak bir araç sağlamış oluyorlar. Salt oyunlaştırma açısından baktığımızda, monoton bir ilerleme kurgusunun uzun ömürlü bir davranış döngüsü yaratmakta zorlanacağını söyleyebiliriz fakat ödül olarak konumlanan şey nakit para olduğundan bu konudaki dezavantajınlarını alt edebilirler. Davranış döngüsünü güçlendirecek bir diğer element ise geribildirimler. Birçok farklı platformdaki davranışınızı, tek bir arayüzde, güzel bir şekilde toplaması ve bunları puanlayarak birbirleri ile karşılaştırılabilir kılması göz önüne alındığında Achievemint'in geribildirim açısından başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Gelir Modeli ve Gelecek Planları
"Kullanıcılarını para ile ödüllendiren bir girişim nasıl ayakta kalıyor?" akla ilk gelen sorulardan. Bunun için iki farklı yöntem geliştirilmiş. İlki, elde edilen verinin anonim hale getirilip satılması. Achievemint, sağlık ile ilgili davranışlarımızı; konum, zaman ve bağlam parametreleri ile onlarca ayrı uygulama üzerinden toplayabiliyor.
Kişiselleştirilmiş ilaçların/tedavilerin söz konusu olacağı bir döneme doğru ilerlerken, sağlıklı yaşam davranışlarına özel Big Data (Büyük Veri) sahibi bir firmanın bunu satarak gelir elde etmesi oldukça akla yatkın. Girişimin kurucularından biri de bir bilgisayar bilimleri akademisyeni olan Luca Foschini. Foschini sayesinde sadece veri elde etmekle kalmayıp Big Data ile ilgili en yaygın sorunlardan biri olan, veriyi okuma ve anlamlandırma konusunda da bir değer sağladıklarını söylemek mümkün.
Bir diğer gelir yöntemi ise sponsorluklar. Kullanıcılarını sağlıklı yaşama yönlendirmek isteyen kuruluşlar ile kampanyalar üretip gelir elde edebiliyor Achievemint. Bunun bir örneği geçtiğimiz Mayıs ayında NBA takımlarından Brooklyn Nets ile birlikte gerçekleştirildi. Brooklyn ve çevresindeki kullanıcıları kapsayan bir yarışma duyuran girişim kazananları Brooklyn Nets ürünleri ile ödüllendirmeyi vaad etmişti.
Peki gelecekteki hedef ne? Geniş ölçekte bakıldığında girişimin vizyonunda insanları "kendileri için iyi" olanı yapmaya ikna edebilmek var. Kurucu ve ilk yatırımcılardan olan Mikki Nasch, kendisini tetikleyen en önemli gerçeklerden birinin, "insanları aslında ihtiyaçları olmayan ve hatta kendileri için zararlı olan tüketim malzemelerini almaya ikna etmek için sarf edilen inanılmaz teknoloji ve bilim çabasına karşılık insanları kendileri için iyi olanı yapmaya ikna etmek için neredeyse hiç çaba ve enerji sarf edilmemesi" olduğunu belirtiyor. Buna paralel olarak da elde edilen müthiş kişisel veri sayesinde, herkes için günlük öneriler ile kendine özel bir sağlıklı yaşam koçu olabilecek bir ürün oluşturma hedefinde olduklarını belirtiyorlar.